46 prosent av importert honning er falsk vare, ifølge en EU-rapport fra 2023. I stedet for honning består varene stort sett av sirup.
Birøktere i Norge og Sverige vil ha bedre kontroll og strengere straff for matforfalskning – samt importstopp fra land som selger falsk honning.
«Vi krever bedre merking, oppdaterte kontrollmetoder og flere analyser av importerte partier med honning», sa generalsekretær i Norges Birøkterlag, Hilde Merete Øverby.
Prosjektleder for ByBi HonningHub, Ragna Ribe Jørgensen, opplyste at det flommer over av juksehonning på verdensmarkedet, og det er svært lønnssomt. «Så lukrativ er svindelen at honning faktisk er et av de mest forfalskede produkter som finnes», uttalte Jørgensen.
Det ser nå ut til at dette problemet er enda verre enn tidligere antatt.
Birøktere fikk testet honningen ved hjelp av ny DNA-teknologi. Men de fleste glassene inneholdt svært lite honning, og i stedet mest sukker og andre søtningsmidler.
Den svenske bransjeorganisasjonen Biodlingsföretagarna har brukt DNA-teknologi til å teste 40 honningprodukter som er tilgjengelige i svenske dagligvarebutikker.
Resultatet var nedslående. Bare fire av glassene inneholdt ekte honning, og disse var produsert i Sverige. De resterende 36 glassene, som alle var importert, inneholdt for det meste sukker og sirup.
«Vi anser dette som svært alvorlig. Vi visste at det fantes falske produkter på markedet, men vi er sjokkert over omfanget», uttaler Yngve Kihlberg, leder i den svenske birøkterforeningen, til SVT Nyheter.
Produktene finnes i hyllene hos de store matvarekjedene. Ifølge birøkterne kommer den falske honningen fra Kina, der de har lært seg å jukse med produktene på en slik måte at de vanlige kontrollene ikke oppdager at de inneholder mest sukkerprodukter, som sirup, og svært lite honning.
«Det flommer inn kinesisk falsk honning som smaker som honning. Men konsekvensene er at de slår beina under europeiske birøktere, samtidig med at pollineringen i Europa går ned, noe som bidrar til dårligere biologisk mangfold og lavere innenlandsk matforsyning», påpeker Yngve Kihlberg.
Det svenske Livsmedelsverket har merket seg DNA-testene og anser det som et alvorlig problem.
«Vi vil gjerne stanse jukset, men siden honningspørsmålet ligger hos EU, kan vi ikke gjøre noe», sier Maria Florin, enhetssjef ved Livsmedelsverket.
Ifølge EU må testmetoden som brukes for å kontrollere produkter som honning, være akkreditert av et bestemt laboratorium for å sikre at testene utføres korrekt.
«Den falske honningen er ikke bare et problem i Sverige, men for birøktere i hele EU. Saken ligger hos EU-kommisjonen, og vi vet ikke når en avgjørelse kan bli tatt. Så lenge EU ikke godkjenner testene, har vi ikke rett til å fjerne produktene fra hyllene i dagligvarebutikkene», uttaler Maria Florin til SVT.
Svensk Dagligvaruhandel har kontaktet sine honningleverandører. Men de sier at de ikke har tenkt å endre sortimentet i henhold til den nåværende godkjente testmetoden som viser at det er honning.
«Vi vil gjerne endre de nåværende testmetodene hvis de ikke fungerer. Men vi må vente på EUs beslutning om akkreditering av DNA-testene», sier Martin Andersson, næringspolitisk sjef i Svensk Dagligvaruhandel.
For forbrukere som vil ha ekte honning, er kanskje løsningen å kjøpe den direkte fra lokale birøktere?


