Sveits’ økonomiminister, forbundsråd Guy Parmelin hilser på Kinas vise­stats­minister He Lifeng i nærvær av Sveits’ president Karin Keller-Sutter i Genève den 9. mai 2025. Foto: Martial Trezzini / Keystone via AP / Pool / NTB.

Kina har gode grunner til å søke en forståelse med USA. Ifølge den kinesiskdrevne og alltid godt underrettede nettavisen Epoch Times er den kinesiske økonomien i svært elendig forfatning.

De siste dagene har avisen rapportert om den ene ulykken etter den andre – dels som følge av Donald Trumps nye tollsatser, men også av interne kinesiske årsaker.

Mange eksportorienterte kinesiske selskaper har blitt rammet av et kraftig fall i ordretilgangen, noe som har ført til at fabrikker har måttet innstille produksjonen. Titalls millioner arbeidsplasser står i fare for å gå tapt uten senkede amerikanske USAs tollsatser.

Ifølge administrerende direktør i rederiet Flexport har bestillingene av containerfrakt fra Kina til USA falt med 60 prosent etter at Trump kunngjorde sin nye tollpolitikk 2. april. I fjor sto eksporten for en tredjedel av Kinas økonomiske vekst. Ifølge enkelte observatører er den kinesiske økonomien allerede i resesjon, og de amerikanske tollsatsene gjør bare vondt verre.

Noe må gjøres, men president Xi Jinping kan ikke uten videre oppgi sin trassige politikk når han har basert hele sin prestisje på å være tøff mot USA og kunngjøre at Kina snart vil bli verdens ubestridte hegemon. En sterk mann har ikke råd til å fremstå som svak.

Epoch Times siterer en amerikansk økonom som antar at Xi vil subsidiere kinesisk eksport, men at en slik kurs bare vil holde økonomien sammen i et halvt til ett år og tvinge de kinesiske kommunistene til å komme til enighet med den amerikanske regjeringen. Det betyr også at kommunistene kan glemme alt om å erobre verdensherredømmet med det første.

Det står så dårlig til at regimet har sluttet å offentliggjøre tall over blant annet arbeidsledighet og investeringer i finansmarkedene.

I juni 2023 viste offisiell kinesisk statistikk at ungdomsledigheten var på 21,3 prosent. Epoch Times trodde ikke på dette tallet, men antok at det var mye høyere og at regimets offisielle tall ikke er til å stole på.

Mye tyder på at avisen har rett. Kommunistleder Xi har i hvert fall oppfordret titalls millioner arbeidsledige unge til å forlate byene for å søke arbeid på landsbygda. Det er forståelig, for det er farlig for regimet å ha sinte unge mennesker gående rundt i regimets maktsentra.

Xis oppfordring er ikke en ny politikk. Fra 1968 til 1978 ble rundt 17 millioner studenter og skolebarn tvangsdeportert til landlige provinser for å bli «omskolert» av fattige bønder. Dette skjedde etter at de hadde hjulpet Kinas «store rormann», Mao Zedong, med «kulturrevolusjonen» som rødegardister, og han ikke lenger hadde bruk for dem.

Xi har heller ikke noe med de millioner av arbeidsløse ungdommene å gjøre. Som alle kommunister er han bare opptatt av makt, koste hva det koste vil.

Men hvis Trump holder fast ved sin handelspolitikk, er det ikke sikkert at kommunismen overlever i Kina.

 

Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! Eboken kan du kjøpe her.

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.