I ti av Oslos femten bydeler har andelen svømmedyktige fjerdeklassinger falt sammenlignet med for fem år siden.

For å bli ansett som svømmedyktig, må elever på 4. trinn bestå en svømmetest som inkluderer svømming, dykking og flyting på mage og rygg, skriver NTB.

I bydel Stovner besto bare 5 prosent av elevene svømmetesten i år, mens i Nordre Aker besto 88 prosent. I 2019 besto nesten halvparten av fjerdeklassingene på Stovner denne testen, skriver Aftenposten.

Bare i bydelene Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka, Nordre Aker og Vestre Aker var det flere elever som besto testen enn i 2019.

– Dette er selvsagt ikke en utvikling vi ønsker, og vi må følge opp sammen med de aktuelle skolene og bydelene. Det er vår plikt å sikre at alle elever får muligheten til å lære å svømme. Dette kan ikke forbli en klassedelt ferdighet, skriver skolebyråd Julie Remen Midtgarden (H) i en e-post til Aftenposten.

Rektor Gro Høydal Nesse ved Vestli skole i bydel Stovner forklarer de manglende svømmeferdighetene med at foresatte ofte ikke kan svømme, at barna er redde for vann, at foreldrene har økonomiske utfordringer eller at det ikke er en svømmekultur hjemme.

– Vi har mange elever som er redde for vann, og det tar lang tid å gjøre dem trygge nok til å komme seg ut i bassenget. På de eldste trinnene er det også en økende utfordring å få jentene i vannet, sier hun.

En økende andel jenter ønsker ikke å delta i svømmeundervisningen, ifølge rektoren ved Vestli skole, som ikke sier noe som helst om det vi alle vet, at det er snakk om barn av innvandrere, og da i all hovedsak muslimer, som ikke kan svømme, eller som også ikke tillater jentene sine å svømme.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.