En pro-palestinsk, anti­sionistisk «universitets-intifada» ved navn Free Palestine holdt fredag i forrige uke en fredags­bønn med oppfordring til jihad i Palazzo Nuovo, en bygning for humanistiske fag ved universitetet i Torino som student­aktivist­er har okkupert i ti dager.

Bønnen ble ledet av Brahim Baya, en av lederne for den aktivistiske Taiba-moskeen i Via Chivasso i den nord­italienske metropolen, og et tredve­talls muslimer av begge kjønn deltok, de fleste av dem fra Pakistan, Tyrkia og Egypt og de palestinske områdene, melder Corriere della Sera.

Palazzo Nuovo har en lang historikk for protester, men til­dragelsen sist uke er uten sidestykke, og den ble kjent fordi noen professorer slo alarm overfor Italias utdannings­minister Anna Maria Bernini, opplyser den italienske storavisen.

I prekenen, som ble holdt på arabisk og italiensk, ble jihad lovprist:

«En jihad som vi i Palestina ser i sin viktigste og mest åpenbare mani­festa­sjon. […] «En jihad som utføres av kvinner, menn og barn, som alle bidrar med det de kan til denne frigjørings­kamp­en som begynte fra det første øyeblikk­et sionistene tråkket på det velsignede landet. Selv før Nakba, som vi feirer minnet om i disse dager…».

Nakba er arabisk for «katastrofe» og betegner palestineres flukt fra territoriet som ble Israel, under krigen som fulgte da alle de omkring­liggende arabiske landene i 1948 angrep den nylig proklamerte staten.

Oppfordringen til jihad gjaldt også Italia, advarte professor­ene, som oppfordret stats­råden til å gripe inn.

Baya var snart med å si at jihad betyr å strekke seg for å bli et bedre menneske og at han selv er imot «drap på sivile personer», men det var ikke til hinder for at Bernini gikk ut offentlig med en full fordømmelse av seremonien. Det gjorde også universitetets rektor Stefano Geuna.

Ikke desto mindre fortsetter aktivistenes okkupasjon av Palazzo Nuovo, melder den italienske allmenn­kring­kaster­en RAI.

Studentprotester stod sentralt i begivenhetene som ledet frem til ayatolla Khomeinis islamistiske revolusjon i Iran i 1979.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.