86 Republikanere i Representantenes hus stemte fredag mot et forslag om å kreve en domstolfullmakt for å overvåke amerikaneres kommunikasjon.

Andy Biggs (R) fremmet et endringsforslag til Reforming Intelligence and Securing America Act (RISAA), et lovforslag som skulle gjeninnføre paragraf 702 i Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA).

Paragraf 702 er en lov som er ment å ramme utenlandske motstandere, men som i dagens USA brukes til å overvåke amerikaneres private kommunikasjon uten fullmakt, skriver Breitbart News.

Hele 76 prosent av amerikanerne støtter et krav om ransakingsordre for å gjennomføre overvåkning av borgerne. Men Republikanerne forkastet lovforslaget som kun 12 prosent av amerikanerne er motstandere av.

Den såkalte FISA-loven gir FBI anledning til å overvåke amerikanere uten å gå veien om en domstol. Det var denne loven som ble brukt mot Trump sommeren og høsten 2016 da FBI-sjef James Comey sendte inn en søknad til domstolen som var bygget på ubekreftede påstander fra eks-agenten Christopher Steele.

Søknaden gjaldt Trump-medarbeideren Carter Page. Men med godkjenning av en medarbeider kunne man overvåke hele valgkampstaben, inkludert Trump.

Det er et spesielt tillegg til loven, seksjon 702, som forslaget gikk inn for å reaktivere. Da må overvåking godkjennes, men FBI vil ha frie hender.

Sviket kommer helt fra toppen av partiet.

Bare ett medlem av det republikanske lederskapet i Representantenes hus stemte sammen med flertallet i den republikanske konferansen om kravene til arrestordre: Innpisker Tom Emmer (R-MN).

Speaker Mike Johnson (R-LA), Husets majoritetsleder Steve Scalise (R-LA) og Husets Republican Conference Chair Elise Stefanik (R-NY) stemte imot.

– Dette er hvordan konstitusjonen dør, skriver Thomas Massie (R) på X.

– Ved stemmelikhet faller endringsforslaget om å kreve en fullmakt for å spionere på amerikanere. Dette er en trist dag for USA.

Sean Vitka, politisk direktør for Demand Progress, sa i en uttalelse etter avstemningen:

Ledelsen i Representantenes hus har i denne debatten, som de har gjort i mer enn et tiår, satt tommelen ned for personvern. De har urettmessig hindret lovforslaget fra justiskomiteen i Representantenes hus fra å bli behandlet, nektet å stemme over forslaget om å tette smutthullet for dataovervåkning og belønnet etterretningskomiteen i Representantenes hus for å ha opptrådt i oppsiktsvekkende dårlig tro.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.