Generalløytnant Robert Mood tror at Donald Trump kan ha påvirket regjeringen til økningen i forsvarsbevilgninger. Det tror også tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Mood tror at USAs tidligere president Donald Trumps Nato-utspill kan ha påvirket Støres beslutning om å fremskynde planene for 2-prosentmålet.

Det tror også tidligere forsvarssjef og sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Sverre Diesen.

– Det er ikke usannsynlig, for å si det sånn, sier den pensjonerte generalen.

Støre varslet torsdag at Norge vil nå 2-prosentmålet allerede i inneværende år. Men det er likevel for lite, sier tidligere hærsjef Robert Mood.

– Dette er selvfølgelig altfor lite og altfor sent. Hvis det er under Knut Storberget og Forsvarskommisjonens nøkterne anbefalinger, så er det altfor lite, sier pensjonert generalløytnant og tidligere hærsjef Robert Mood til Nettavisen.

– 2, 3, eller 5 prosent er uinteressant i forhold til avdelingenes operative evne, men det er et viktig politisk uttrykk for solidaritet i Nato, sier han.

– Europa, og her er Norge blant de aller verste, stiller ikke opp med de ressursene de burde på Natos felles forsvar. Europa forsømmer også Natos artikkel 3, som er grunnmuren i Nato. Norge er også her et av de verste landene, sier han.

Artikkel 3 pålegger medlemslandene å utvikle sin individuelle og kollektive evne og kapasitet til å motstå et væpnet angrep. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.