Et containerskip seiler forbi Qingdao i den kinesiske Shandong-provinsen. Foto: Chinatopix via AP / NTB.

Tysklands direkte investeringer i Kina økte i fjor med 4,3 prosent til rekordhøye 11,9 milliarder euro, viser offisielle data fra Bundesbank som er analysert av Institut der deutschen Wirtschaft (IW), det fremstående tyske økonomiske instituttet basert i Köln.

Det melder Reuters, som har fått eksklusiv tilgang til analysen fra IW, som også viser at Tyskland har investert like mye i Kina de tre siste årene som de seks foregående årene til sammen.

De tyske investeringene i Kina satte ny rekord i 2023 til tross for at de samlede investeringene utenlands sank med 32 prosent fra 2022 til 2023, fra 170 milliarder til 116 milliarder euro. Kinas andel av utenlandsinvesteringene økte dermed til over ti prosent.

Tysklands regjering ønsker å redusere landets eksponering overfor Kina, men det tyske næringslivet går samlet sett motsatt vei, selv om det også finnes tyske bedrifter som trekker seg ut av Kina.

For Tyskland er forholdet til Kina er dilemma, konkluderer Reuters: Tyskland forstår risikoen ved eksponering for Kina, men Kina forblir ikke desto mindre Tysklands viktigste handelspartner – for åttende år på rad

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.