Året er 2010, bildet viser Tysklands tidligere stats­minister Helmut Kohl sammen med daværende stats­minister Angela Merkel under en 20-års­markering for gjen­foreningen av Tyskland. Foto: Michael Sohn / AP / NTB.

USAs president Joe Biden forvekslet onsdag Tysklands tidligere stats­ministre Angela Merkel og Helmut Kohl under et valgkamp­arrangement i New York.

Avdøde Helmut Kohl (1930–2017) var tysk stats­minister fra 1982 til 1998, mens Angela Merkel hadde det samme vervet fra 2005 til 2021.

Bidens tabbe kom bare tre dager etter at han gjorde en tilsvarende forveksling mellom Frankrikes sittende president Emmanuel Macron og den tidligere, også avdøde, franske president Francois Mitterrand (1916–1996), som satt i Élysée-palasset fra 1981 til 1995.

Det viser seg at Biden ved begge anledninger fortalte en variant av den samme historien han serverer under valgkamp­møter i disse dager. Fortellingen viser til et G7-møte som fant sted i Storbritannia i juni 2021, der samtale­temaet skal ha vært det som hadde skjedd i Kongressen i Washington D.C. den 6. januar samme år.

Reuters siterer den amerikanske presidenten:

“When I first got elected president, I went to a G7 meeting with the seven heads of state in Europe and Great Britain. I sat down and I said, ‘Well, America’s back’ and the president of France looked at me and said, ‘for how long?’ I never thought of it this way,” Biden said.

“Then Helmut Kohl of Germany looked at me and said, ‘What would you say Mr. President, if you picked up the London Times tomorrow morning and learned that 1,000 people had broken down the doors, the doors of the British Parliament and killed some [people] on the way in,'” Biden said.

Deler av versjonen Biden fortalte i Las Vegas søndag, er registrert på video av AFP her.

Det hvite hus har ingen kommentar til sammen­blandingen, skriver Reuters, som i forsøket på å skape en slags ekvivalens mellom Biden og Trump benytter anledningen til å minne om at The Donald nylig forbyttet Nikki Haley og Nancy Pelosi.

Biden forvekslet Macron med Mitterrand

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.