Sjeldne videoopptak er unnsluppet Nord-Korea. De viser to tenåringsgutter som blir lagt i jern og dømt til 12 års straffarbeid for å ha sett på «K-dramaer» – sydkoreanske TV-serier.

Alvorlig forbrytelse

Videoen som BBC har fått tilgang til, ser ut til å være filmet i 2022. Den viser to gutter i grå uniformer som blir påsatt håndjern på noe som ligner et stadion. Hundrevis av barn er i stillhet vidne til fengslingen.

I Nord-Korea regnes det som en alvorlig forbrytelse å se på eller distribuere utenlandsk medieinnhold, spesielt ille er det om de stammer fra Syd-Korea.

– Det råtne regimets kultur 

Fortellerstemmen i videoen har ingen høye tanker om Syd-Korea: 

– Det råtne marionettregimets kultur har spredt seg til og med til tenåringer. De er bare 16 år gamle, men de har ødelagt sin egen fremtid.

Nord-Korea forbyr offentliggjøring av bilder som viser landets dagligliv. Dette opptaket er blitt distribuert internt for å advare borgerne mot å se «dekadente» filmer, skriver BBC.

Smugles inn via Kina

Utenlandsk underholdning når Nord-Korea via Kina:

– Hvis du blir tatt for å se et amerikansk drama, kan du slippe unna med en bestikkelse, men hvis du ser et koreansk drama, blir du skutt. I Nord-Korea lærer vi at de i Syd-Korea har et mye verre liv enn oss, men sydkoreanske dramaer viser oss en annen verden, sier nordkoreanske avhoppere, ifølge BBC Korean.

I 2020 skjerpet Pyongyang straffen for å se eller distribuere sydkoreansk underholdning. Tidligere ble mindreårige som brøt loven sendt til ungdomsarbeidsleire, vanligvis i mindre enn fem år.

 

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.