Nord-Koreas lader Kim Jong Un taler under en seremoni ved byggestarten for det nye sykehuset i Pyongyang den 17. mars 2020. Foto: KCNA via Reuters / Scanpix.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap News Agency skriver 27. mars at det offisielle, nordkoreanske nyhetsbyrået Korean Central News Agency (KCNA) for første gang melder at ca. 2280 nordkoreanere og to utlendinger er i karantene.

Dette er første gang Nord-Korea avslører det totale antallet mennesker i karantene på nasjonalt nivå, selv om det før har blitt opplyst om regionale tall. Men Nord-Korea nevnte ikke det totale antallet koronamistenkte som hadde vært i karantene og som hadde blitt løslatt.

Og om de som var koronamistenkte virkelig hadde viruset, nevnte de ingenting om. De sier bare at de som hadde vært under medisinsk overvåking, hadde blitt sluppet ut fra karantene når det ble klart at de ikke hadde noen symptomer etter karanteneperioden. De 2280, fra alle deler av landet, var de som fremdeles måtte holdes i karantene.

Nord-Korea vil altså ikke si noe om viruset har kommet inn i landet eller ikke. De har ennå ikke rapportert om et eneste tilfelle av COVID-19-smittede. Likevel ber de om nasjonale anstrengelser for å forhindre at viruset bryter ut på nordkoreansk jord og de gjennomfører strenge grensekontroller og karanteneprosesser.

Men tvilen henger i lufta. Hvordan kan Nord-Korea gå fri når de har en lang, porøs grense mot Kina i nord, selv om de var tidlig ute med å stenge denne? De mangler også nødvendig, medisinsk utstyr.

Det er flere indikasjoner på at smitten også har kommet til Nord-Korea.

General Robert Abrams, sjef for de amerikanske styrkene i Sør-Korea, sier den 13. mars at han er temmelig sikker på at koronaviruset har kommet til Nord-Korea.

“You’ve seen the public statements by North Korea,” Abrams said, speaking from the Pentagon in Virginia. “They claim that they have no COVID-19 cases.”

“It is a closed off nation so we can’t say emphatically that they have cases, but we’re fairly certain they do,” he added.

9. mars melder BBC News at ca. 80 utenlandske statsborgere, som hadde vært i karantene i mange uker, forlater Nord-Korea. De ble fløyet fra Pyongyang til Vladivostok. Russland sa de hadde utstedt visa til diplomater, representanter fra internasjonale og nasjonale humanitære organisasjoner og forretningsfolk.

Moon Seoung-hyun, nestleder for delegasjonen ved den sørkoreanske ambassaden i Washington, sier:

Vi har veldig begrenset informasjon om Nord-Korea, men vi har sett at noen nyhetspublikasjoner har rapportert at landet ser ut til å lide under den svært smittsomme sykdommen.

Det vil være rart hvis Nord-Korea har klart å unngå pandemien, ja, faktisk utrolig.

Den svenske ambassadøren Joachim Bergstrøm tvitret ikke desto mindre en selfie med ordene: «Jeg har aldri vært lykkeligere over å stå på Kim Il Sung Square.»

Noen ting er som før. Nord-Korea har skutt opp raketter fire ganger på en måned. Søndag gikk to nye over Japanhavet. Upassende nå som det er pandemi, heter det fra Sør-Korea. Kanskje Nord-Korea vil gi inntrykk av at det er business as usual?

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.