Nord-Korea tok i forrige uke i bruk en ny strategi i krigen mot sin nabo i syd da de sendte hundrevis av ballongbårne søppelsekker over grensen.

15 tonn søppel 

Syd-Koreas forsvar observerte fra og med tirsdag kveld at svermer av store gassfylte ballonger kom seilende inn over grensen fra nord. I løpet av første natt ble det registrert i overkant av 150.

Videoer og bilder viser ballongbårne plastsekker fylt med alskens avfall; plast, papir, sigarettsneiper, brukt toalettpapir etc.

Nu melder Nord-Koreas viseforsvarsminister Kim Kang Il at kampanjen er over, de vil «midlertidig slutte å sende søppel over grensen». Totalt skal 15 tonn søppel ha seilt over grensen til nabolandet.

Reaksjon på sydkoreansk propaganda

Ifølge Kim er ballongene en reaksjon på at Syd-Korea i mange år i ytringsfrihetens navn har sendt ballonger med propagandabrosjyrer den andre veien:

– Vi har gitt sydkoreanerne litt erfaring med hvor skittent det føles og hvor mye som kreves av dem som skal holde landet søppelfritt.

En sydkoreansk embedsmann sier at de ikke utelukker å gjenoppta avspilling av propaganda gjennom kraftige høyttalere over den demilitariserte sonen. Denne praksisen ble innstilt da landene undertegnet en militæravtale i 2018.

Oppriktige gaver

Ballongene er funnet blant annet i hovedstaden Seoul og så mye som 300 kilometer videre syd i landet.

Kim Yo Jong. Foto: U.S. Department of State, Wikimedia Commons

Kim Jong Uns søster Kim Yo Jong kaller forsendelsene «oppriktige gaver» og hevder å befinne seg «innenfor ytringsfrihetens rammer».

De to nabolandene er teknisk sett  fortsatt i krig efter at de i 1953 inngikk våpenhvilen som avsluttet Koreakrigen.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.