Bilde: Måten man skremmer folk på i horrorfilmer er ikke så forskjellig fra måten mediene bygger opp Trump som en farlig figur: Man sørger for å gi utelukkende negative fremstillinger, som bygger på bilder, ord, og man diagnostiserer ham kontinuerlig: Medarbeidere forlater ham, hans tvitring er symptomer. Mediene oppfører seg som leger som sitter med kodeksen over sykdommene. Det går en usynlig vegg mellom dem og pasienten i Det hvite hus. Bevisbyrden er snudd på hodet: Alt han gjør kan brukes mot ham. Foto: Filmen Annabelle 2. Hvis man interesserer seg for mediemakt bør man studere fortellingene som pøses ut i horrorfilmer. Det er som porno blitt mainstream.

 

Som kjent er propaganda en viktig del av enhver krig. Mediene tar parti mot Donald Trump når han gearer up for å forsvare den frie verden. Norsk offentlighet får ikke vite om realiteter, bare moralsk posering.

Forsiden på Aftenposten lørdag sier det hele om hvem som er farlig: Bildet av Trump dekker hele siden og Kim Jong Un er et frimerke oppe i hjørnet. Trump viser tenner. Kim Jong Un halvt smiler. Det er litt som traileren for filmen Annabelle 2, om en dukke som spiser unger. Fremstillingen av Trump er som en horror-film. De samme effekter og grep. Når så folk blir redde kan mediene si: See? Han er farlig.

Dermed forsvinner «verden», mediene forsvinner selv inn i den tåkeheimen de har skapt. De virkelige truslene eksisterer bare som en kulisse for Trumps risikoatferd.

Denne mentaliteten tyder på en alvorlig grad av realitetsbrist.

Angela Merkel har gjort seg selv til talsperson for denne virkelighetsflukten:

Den tyske statsministeren kritiserer fredag partenes retorikk, som hun mener ikke er den riktige framgangsmåten. Merkel oppfordret også til å finne en fredelig løsning på krisen, etter en rekke skarpe ordvekslinger mellom USAs president Donald Trump og regimet i Nord-Korea.

– Jeg ser ingen militær løsning på konflikten, sier Merkel.

En knapp time tidligere gikk Trump ut på Twitter og sa at en militær løsning er på plass, «dersom Nord-Korea agerer uklokt». (ntb)

Måten uttalelsene stokkes på gjør at Trump alltid er den som kommer dårlig ut.

Slik ordlegger ledere for land seg som har levd under USAs beskyttende vinger siden NATO ble grunnlagt. De oppfører seg som om det ikke finnes noen trussel. Alt er et spørsmål om å rekke frem en hånd. Enten det er migranter eller diktatorer.

Siden Kina vet å ordlegge seg får også Xi Jinping sympati, mens Trump er krigshisseren.

I en telefonsamtale mellom de to stormaktenes presidenter fredag kveld ba Xi både Nord-Korea og USA om å tone ned ordbruken.

– De involverte partene bør unngå ordbruk og handlinger som kan bidra til eskalering i spenningen på Korea-halvøya, sa Xi ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Tyskland og Russland kom tidligere fredag med samme budskap.

– Kina står klart til å samarbeide med USA for å løse konflikten, la Xi til. (ntb)

PÅ ntb’sk heter det at Trump kommer med «utfall», når han advarer Nord-Korea. Tidligere var det et ord som ble brukt om dikatorer som ikke visste å styre seg.

I NTBs fremstilling er det Trump som trapper opp noe de kaller «ordkrigen». Da Trump varslet «fire and fury the likes of which the world has never seen», provoserte han Pyonyang.

Utspillet framprovoserte skarp reaksjon fra regimet i Pyongyang, som varslet konkrete planer om gjennomføring av rakettangrep mot stillehavsøya Guam, der USA har viktige militæranlegg.

Legg merke til «framprovoserte», det er m.a.o Trumps skyld. Og dermed blir trusselen om angrep på Guam noe Nord-Korea «varsler», et nøytralt ord.

Hvem som er aggressor og hvem som forsvarer seg blir byttet om. Trump er problemet.

At USA og Japan aldri vil tillate at raketter flyr over Japan og lander utenfor Guam, som er amerikansk territorium, er helt fraværende. Sammen med truslene vil det være et angrep på begge land, og rakettene vil bli skutt ned.

Det kalles forsvar.

Japanerne er ved å klargjøre sine antirakettsystemer. Kinas toleranse for nordkoreansk aggresjon kan føre til at Japan blir mer aktiv militært. Kina høster hva det står.

Et annet moment er hva resten av Sørøst-Asia mener om Nord-Koreas utpressing. Alle vet at babyface-diktatoren ikke har en sjanse hvis Kina virkelig setter ned foten.

Nye satellittbilder som forsvarsekspert Joseph Bermudez har publisert, indikerer at Nord-Korea nå er i ferd med å forberede nye rakettprøveoppskytninger fra ubåter.

Spenningsnivået er ventet å øke ytterligere når Sør-Korea og USA 21. august iverksetter en stor felles militærøvelse.

USA har langt større ryggdekning i regionen enn det mediene gir inntrykk av. De oppfatter ikke Trump som en trussel, men en garantist for fred.

Europa synes å ha glemt at det har fiender.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂