NTB

De siste fem årene er trolig 36 milliarder norske kroner smuglet ut av landet, ifølge NRK. Økokrim er ikke overrasket.

Hver dag mener de at det smugles et tosifret antall millioner ut av landet.

– Sedler som krysses illegalt ut av Norge, altså som ikke er deklarert ut, det vesentlige av det er det alvorlig grunn til å tro kommer fra kriminalitet, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til NRK.

Spesielt til land i Midtøsten sendes det mye penger, viser tallene rikskringkasteren har hentet inn.

Penger fra svart arbeid og kriminalitet kan ikke uten videre settes i banken. Bankene skal nemlig vite hvor kundenes penger kommer fra.

Myndighetene prøver å ha oversikt over sedler som krysser grensen. Alle beløp over 25.000 kroner som skal inn eller ut av landet, må deklareres.

I teorien skal det derfor komme like mye norske sedler tilbake til Norge, som det som deklareres ut. Likevel hentes det hvert år tilbake langt større beløp i norske sedler, enn det som ble ført ut på lovlig vis.

I tillegg til milliardene i norske sedler kommer andre valutaer som smugles ut av Norge, som euro og dollar.

– Vi vet fra undersøkelser om den svarte økonomien at tallene er veldig store. En stor del av disse pengene hvitvaskes og skattlegges ikke. Det er veldig ødeleggende for norsk økonomi, sier Lønseth.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.