Bombede bygninger i Gaza. Foto: AP Photo/Hatem Ali

Det israelske militæret hevder å ha drept nok en Hamas-leder. De mener han var involvert i planleggingen av angrepet mot Israel.

Billal al-Kedra, kommandøren for en militær enhet i Gaza, ble drept i et bombeangrep lørdag kveld, uttaler den israelske hæren.

NTB-DPA melder om saken.

Andre militante medlemmer av Hamas og Islamsk jihad ble også drept, meldes det.

Israel gjennomfører omfattende bombeangrep mot Gaza, og det ventes at soldater skal invadere området innen kort tid.

Mye av hensikten med disse angrepene er nettopp å ta ut både ledere, soldater og utstyr i Hamas. Målet er å få et Gaza befridd for for denne terrorgruppen.

En mulig bakkeinvasjon har også til hensikt å finne og befri israelske gisler, selv om man risikerer at disse kan bli drept i forbindelse med et slikt angrep.

Israel har nå store styrker oppmarsjert mot Gaza, klare til å settes inn.

-Sikker på at bakkeinvasjonen kommer 

Seniorforsker Jørgen Jensehaugen ved fredsforskningsinstituttet Prio sier ifølge NTB at han er nesten 100 prosent sikker på at bakkeinvasjonen kommer. Han ser ikke for seg at diplomatiske grep kan løse dette på kort sikt.

– Det høres helt riktig ut at det er Israels plan. Det kommer til å bli grusomt. Fryktelig, fryktelig stygt, sier han til NTB søndag morgen.

Jensehaugen tror Israel på et tidspunkt går inn i Nord-Gaza og at de bomber områdene tungt før styrkene går inn.

– Når er vanskelig å si, sier han.

Avisa The New York Times skrev i natt at operasjonen er utsatt på grunn av været. De skrev at planen er at titusener av israelske soldater skal ta Gaza by.

Her vil det bli benyttet både stridsvogner og store mengder infanteri, støttet av fly og helikoptere. Krig i byområder regnes som svært vanskelig, og favoriserer normalt den parten som forsvarer seg.

Israel må derfor regne med til dels betydelig tap i en slik operasjon, litt avhengig av hvor mye utstyr Hamas har fått fra Iran, og hvor godt de har forberedt seg på å møte en slik bakkeinvasjon.

Les også: 

Israelsk militærtalsmann: – Angrepet mot Gaza by starter veldig snart

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.