Hva man mener om kampen innad i det Republikanske partiet, avhenger av informasjonstilgangen. For norske medier vil det si smalhans. Det er det ingen grunn til. Variasjonen er større enn noen gang og dermed tilgangen på perspektiver. Men i norske medier gjelder bare ett og det ligger tett opp til den mest slaviske propagandaen fra Det hvite hus.

En ikke ubetydelig bestanddel består av sadistisk glede hvis det går dårlig for Donald Trump og/eller hans forbundsfeller, som Matt Gaetz. Det var han som veltet Kevin McCarthy som Speaker of the House tirsdag.

Demokratene frydet seg ved utsiktene til kaos. Får de rett?

Gaetz gjorde det ingen trodde var mulig: Han veltet en sittende Speaker of the House. Det har aldri skjedd før.

Gaetz fikk frem hvor den kontrollerte opposisjonen til Biden befinner seg. Den som snakker og snakker i det uendelige. Laura Ingraham forsøkte sette Gaetz til veggs. Hun lyktes ikke. Avslørte seg heller som en Fox News-double dealer. Fox er fiendtlig til Trump. Ifølge Steve Bannon venter de på at guvernøren i Virginia Glenn Youngkin skal stille som kandidat. Ron DeSantis har ikke levert. Nå satser de på Youngkin.

Poenget er at det må være noe nytt, en uprøvd Mark Pence. En som kan gi et solid inntrykk. Youngkin kunne vært farligere for Trump enn DeSantis.

Men hensikten er litt for åpenbar: Stanse Trump for enhver pris.

Hvorfor ble McCarthy kastet?

Nancy Mace ble regnet for en moderat Republikaner. Men hun har sett McCarthy på nært hold og sier at han har løyet for henne flere ganger. Da er det over og ut.

McCarthy bor i en megaleilighet i Washington med Frank Luntz, politisk influenser som du aldri helt vet hvor du har.

Felles for alle disse er at de spiller. De kan være dyktige, men politikk er for dem et spill. Det er det ikke for de 60 prosent av amerikanerne som lever fra hånd til munn.

Vanlige folk ser med forakt på Washington. De venter seg ingenting fra den kanten. Men de venter seg noe av Trump.

Trump har spent forventningene høyt.

Det er denne siden Gaetz kjemper for. Han holdt en forrykende tale i plenum der han sa amerikanerne var lei av alle lobbyister og Political Action Committees og jakten på penger og deals. Dette er parasittering på landet mens USA holder på å gå utfor stupet, sa Gaetz. Talen var direkte og full av passion.

Når McCarthy forsøkte å stemple Gaetz karakter slo det tilbake på ham selv. Newt Gingrich kalte Gaetz en forræder som burde utvises fra Det republikanske partiet sammen med de syv andre.

Selvfølgelig sa han dette som gjest hos Sean Hannity. Dermed har Gingrich avslørt seg selv. Han faller i samme kategori som Lindsey Graham. MAGA-folket avskyr dem.

Hvordan vil avsettelsen av McCarthy endre dynamikken er spørsmålet. Motstanderne håper på kaos. Men det motsatte kan skje. Republikanerne er nå så presset at det er sink or swim. Enten holder de sammen og velger en kandidat. Eller de mister flertallet.

At Jim Jordan har sagt seg villig til å være Speaker lover godt. Jordan har integritet. Han har respekt i alle leire.

Samtidig fører han som leder av justiskomiteen granskningen av Bidens. Som Speaker vil han ha mer makt også i granskningen av Bidens. Det kan godt være en faktor. Republikanerne må kunne vise til resultater hvis de skal ha noe håp om å vinne i 2024.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.