Adresseavisen presenterer i sin leder 18. september 2023 Ingen grunn til å være naiv en kort analyse av voldsbølgen i Sverige. Framstillingen er imidlertid så spesiell at den fortjener en kommentar. Det første som leseren kan konstatere er avisens tidligere fraværende erkjennelse av at Sverige har blitt «et eksempel på hvor galt det kan gå også i en velfungerende, nordisk velferdsstat» og at problemene er høyst reelle. Det tok altså bare redaksjonen i avisen et tiår å se hva alle andre har fått med seg for lengst!

Det som tematiseres i lederartikkelen er at Sveriges prekære situasjon er et varsko for hva som kan skje i Norge. Men de alle viktige detaljene i analysen som legges fram svikter helt grunnlengede. I stedet for å henge bjeller på katten – nemlig masseinnvandringen til Sverige – så brukes alle slags tildekkende uttrykk, slik som «kriminelle gjenger som er i konflikt med hverandre» og «gjengvold er ikke noe nytt i Sverige». Ting sies ikke rett ut.

Tydeligvis er det fortsatt helt unevnelig for Adresseavisens redaksjon at hovedårsaken til den sørgelige tilstanden i nabolandet er en masseinnvandring fra den tredje verden, prosesser som i liten grad finner historiske paralleller i vår del av verden. Drapsbølgen, gjengkriminaliteten og en rekke andre dypt foruroligende trekk i Sverige er nemlig kun opplagt å anse som symptomer på dypere demografiske endringer. Samfunnet og kulturen er blitt radikalt endret som en direkte følge av helt ukontrollert massemigrasjon, og det har selvfølgelig sine konsekvenser.

Dette kunne jo for Adresseavisen også ha vært en betimelig anledning for å reflektere over hvilken rolle de og andre aktører i pressen har spilt i denne samfunnstransformerende prosessen med masseinnvandring. Har tilstrekkelig søkelys blitt satt på de riktige punktene? Har pressen gitt rom for ulike perspektiver som utvunget har kunnet påpeke relevante og viktige konsekvenser av de endringer som har funnet sted? Det er vel ingen overraskelse for avislesere at pressen her til lands ikke akkurat evner å ta for mye selvkritikk i spørsmål som omhandler konsekvensene av masseinnvandring?

«Det er ingen grunn til å være naiv» formaner Adresseavisen. Det er nok fornuftig i og for seg. Men elefanten i rommet kan avisen likevel ikke omtale. Og det avslører avisens egen grenseløse naivitet i samme åndedrag. Når Adresseavisen påstår at løsningen skal ligge i de forslitte uttrykkene «integrering» og «forebyggende arbeid», så er det bare å gjenta akkurat det samme budskapet som de nå selv nettopp har innrømmet ikke har virket i de siste tiårene. Hvorfor skulle den saken nå plutselig være annerledes i 2023?

Det er på tide med en helt andre løsninger.

NB! Innlegget ble 19.9.2023 sendt til Adresseavisen med anmodning om tilbakemelding. Min henvendelse til avisen er ikke besvart.

Øyvind Eikrem, politisk nestleder Norgesdemokratene og samfunnsforsker NTNU

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.