Partileder Sylvi Listhaug på FrPs valgvake i Oslo under kommunevalget 2023. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Det ligger an til at Fremskrittspartiet får ordføreren i 13 av landets 357 kommuner. Det vil være rekord for partiet, og en fjær i hatten for Sylvi Listhaug.

For FrP ble det er relativt godt kommunevalg. Partiet endte med en oppslutning på 11,3 prosent, en framgang på 3,1 prosentpoeng fra 2019.

Det har gitt grunnlag for gode forhandlingsposisjoner rundt om i mange kommuner. Hittil har forhandlingene sikret at partiet får ordførere i til sammen tolv kommuner. Den gamle rekorden var elleve.

Det skriver Kommunal Rapport. NTB melder om saken.

I tillegg får trolig Torbjørn Klungland fortsette som ordfører i Flekkefjord. Der fikk partiet hele 41 prosent oppslutning, og fikk flere kommunestyrerepresentanter enn de hadde folk på valglista.

Nestleder Terje Søviknes ble gjenvalgt som ordfører i Bjørnafjorden. Den største kommunen som får Frp-ordfører er Ålesund, der Håkon Lykkebø Strand overtar ordførerkjedet.

Et usedvanlig tilfelle er Lyngdal kommune. I sørlandskommunen er det Frps Unni Nilsen Husøy som blir ordfører, mens ektemannen Eivind Husøy (Ap) blir varaordfører.

Dette er første kommunevalg for partileder Sylvi Listhaug, som overtok etter Siv Jensen i 2021.

Et såpass godt resultat etter at hun har fått innarbeide sitt lederskap og prege partiet gjennom drøye to år, vil av mange oppfattes som en fjær i hatten for Listhaug.

Ifølge kommentatorene gjorde Listhaug det gjennomgående godt i årets valgdebatter, noe som kan forklare valgresultatene.

Les også: 

Medienes terningkast over partilederne: Listhaug og Støre best

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.