Sylvi Listhaug (FrP), avbildet sammen med Gaulin Feri og Dana Manouchehri (LIM). Foto: Javad Parsa / NTB

I mars får Fremskrittspartiet sin høyeste oppslutning i TV 2-målingen på flere år. Det skyldes spesielt at flere kvinner nå sier de vil stemme på partiet.

I Kantars valgbarometer for TV 2 i mars får Fremskrittspartiet en oppslutning på 14,4 prosent. Det er opp 1,4 prosentpoeng fra februar, og det beste resultatet i denne målingen siden partiet gikk ut av regjering i januar 2020.

– Det er jo veldig hyggelig. Men målinger går opp og ned. Det er valgresultatet som teller, sier Frp-leder Sylvi Listhaug, til TV 2 .

Med dette resultatet er det nå kun 2,1 prosentpoeng opp til et Ap som sliter tungt.

Listhaug er likevel forsiktig med å spå at Frp kan gå forbi.

– Jeg tenker at det viktigste er at vi jobber og står på. Så får tiden vise, sier hun.

TV 2 har undersøkt bakgrunnstallene fra målingen, og oppdager at det nå spesielt er kvinnene som strømmer til partiet. Faktisk er kvinneoppslutningen fordoblet i senere tid, fra en oppslutning på bare 5 prosent i februar, til 11 prosent i mars.

Det er en nokså oppsiktsvekkende utvikling for et parti som lenge har vært klart størst blant menn. Listhaug selv tror det har sammenheng med debatten som har oppstått om eldreomsorg og helse.

– Vi kan ikke be folk om å greie seg selv. Vi har et fellesskap som skal sørge for gode eldreomsorgstjenester, og da mener vi at staten bør overta finansieringsansvaret. Det samme gjelder helsepolitikken. Vi har vært veldig tydelig på at vi ikke vil ha en amerikanisering av helsepolitikken der lommeboka bestemmer, men vi skal ha en helsepolitikk som gjør at alle – uavhengig av lommebok – skal kunne velge også private tilbud. Og det tror jeg er mange damer er opptatt av, sier Listhaug.

Store blant mannlige velgere

Blant menn er FrP allerede betydelig større enn Arbeiderpartiet, med en oppslutning på 18 prosent mot 13 prosent for Ap.

Aller størst er Listhaugs parti blant menn over 60 år, der 22 prosent sier de ville stemt FrP i et stortingsvalg i dag.

Oppslutningen svinger fra landsdel til landsdel, FrP er større enn Ap både i Midt-Norge og på Østlandet (utenom i Oslo-området).

Listhaug forteller til Tv 2 at et hovedfokus for partiet nå vil være folks økte levekostnader som følge av strømkrise, inflasjon og økende rente.

– Vi skal være den stemmen som sier nei. Nå skal vi sette tæring etter næring og sørge for at folk får beholde mer av sine egne penger. Så får vi heller kutte på det som ikke er det viktigste, sier Listhaug.

Hun har tydelige ambisjoner fremover, både mot høstens kommunevalg og neste stortingsvalg i 2025:

– Målet er at vi skal bli så store som mulig, og at vi skal overta styret i flest mulig norske kommuner. Nå trengs det rett og slett en opprydding etter åtte år med rødgrønt styre i mange kommuner der man har brukt masse penger, innført masse eiendomsskatt og økt avgiftene. Dette går ikke lenger, sier Listhaug.

Les også: 

Listhaug: – Flau på vegne av Norge

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.