Et stort antall svenske moskéer ønsker ikke bare et forbud mot koranbrenning, men mot alle handlinger som ærekrenker, provoserer og fornærmer islams og muslimers symboler og hellige verdier.

Dette viser en undersøkelse Doku har utført.

Den svenske regjeringen vurderer nå å endre loven slik at det blir forbudt å brenne koraner. Dette skrev Document om nylig.

Sveriges arbeids- og integreringsminister Johan Pehrson (L) åpner for å se på lovverket for å få slutt på koranbrenningene i Sverige.

– Vi vet at situasjonen vår utnyttes av krefter som vil Sverige alt annet enn godt, sa Pehrson 27. juli.

Svensk minister åpen for lovendring for å stanse koranbrenninger

Men Dokus undersøkelse viser klart og tydelig at kravene fra muslimsk hold ikke vil stanse hvis et slikt forbud blir en realitet. Doku har sendt en forespørsel til 32 moskéer spredt over hele Sverige, med følgende to spørsmål:

  • Skal Sverige forby brenning av koranen?
  • Skal Sverige også forby andre handlinger som ærekrenker, provoserer og fornærmer islams og muslimers symboler og hellige verdier?

31 av 32 moskeer svarte. 30 av disse svarte ja på begge spørsmål.

Företrädaren för den enda moské som tycker att koranbränning inte ska förbjudas sa att ”Jag känner mig ganska ensam om mina uppfattningar och det finns personer runtomkring mig som undrar om jag är riktigt klok”.

Samtliga 30 moskéer tycker att det är självklart att ett förbud ska gälla alla former av kränkning och ett stort antal av dem exemplifierar det med karikatyrer och andra upplevda provokationer.

Det var altså representant for kun én eneste moské som ikke ville innføre de strenge blasfemilovene.

Flertalet moskéer uttrycker att förbudet ska gälla alla religiösa skrifter, inte bara islams, och ta sikte på handlingar som upprör, hånar, förlöjligar och kränker religion och troendes känslor.

Dette vil selvsagt kreve en nokså omfattende reduksjon av ytringsfriheten. Bare for å ta muslimer alene, så er det nokså mange ting de finner krenkende som i Sverige er helt vanlig praksis. Dette kommer også klart fram av noen av motiveringene som ble gitt av de 30 moskéene som svarte ja på det andre spørsmålet.

  • Förbudet ska gälla alla religiösa böcker och allt hån mot religioner.
  • Det måste finnas en lag om att man inte får skoja om och håna religioner.
  • Ett förbud vore perfekt, man ska inte få förnedra och kränka människors religiösa känslor.
  • Ett förbud ska gälla mot kränkningar av alla religiösa heligheter.
  • Vi vill att lagen skyddar våra heliga saker.
  • Det som gör att människor mår dåligt ska förbjudas.
  • Inget som är heligt får kränkas. Det ska förbjudas.
  • Sverige ska förbjuda respektlöshet mot koranen och andra religiösa skrifter och symboler som kan påverka medborgarnas känslor och miljontals andra människor runt om i världen.
  • Hat och förakt mot dem som följer islam borde betraktas som brott mot mänskligheten.
  • Alla heliga symboler måste visas respekt.
  • Ingen ska få röra religionen och allt hån ska förbjudas.
  • Ja absolut, och inte bara förbjudas – det borde också bestraffas.

Bare fantasien setter grenser for hva som vil bli forbudt og straffbart hvis moskéene får sin vilje i begge disse spørsmålene. Skal det for eksempel bli forbudt at en jente med muslimske foreldre får seg en kjæreste eller ektemann som har et annet livssyn?

Dessuten er det mange ting som er vanlig praksis i én religion, men som kan virke krenkende på dem som tilhører en annen religion.

Sveriges regjering står foran store utfordringer i denne saken.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.