Anno domini 991 bestemte kong Ethelred II å betale 10.000 pund til vikinghøvdingen Olav Tryggvason, slik at vikinghøvdingen skulle avstå fra å angripe og plyndre kongens rike. Vikingene hadde ankret opp 93 skip utenfor den nå britiske kysten, og trusselen var så stor at Ethelred bestemte seg for å prøve å betale seg ned gjennom «danegjelden».

Det gikk sånn.

Det viste seg at disse 10.000 pundene bare var begynnelsen. I 994 ble det betalt 16.000 pund, i 1002 ble det betalt 24.000 pund, i 1007 var summen 36.000 pund, og i 1012 hele 48.000 pund. Mellom årene 991 og 1018 betalte engelskmennene løsepenger på rundt 97.000 kilo rent sølv, bare for å prøve å unnslippe trusselen fra de voldelige vikingene. Selvfølgelig kunne det bare ende på én måte: Ethelred ble drept i et slag utenfor London i 1016, slått av vikinghøvdingen Knud den Store, som ble den nye kongen av England.

Nå er danegjelden aktuell igjen – men i 2023 er det vikingnasjonen Sverige som er beredt til å prøve å betale for sin frihet – og trusselen kommer ikke fra 93 oppankrede fiendtlige skip, men fra hundretusenvis av innvandrede muslimer, støttet av store deler av den muslimske verden. Og det er heller ikke kister fylt med sølv som etterspørres, men noe som for den religiøst overbeviste muslimen er mye mer verdifullt, nemlig at Sverige skal tilpasse sin lovgivning til islam og forby såkalte koranbrenninger.

Prinsippet i 2023 er imidlertid det samme som i 991: at en stat går med på å betale en viss pris for at en voldelig fiende skal avstå fra å angripe landet og dets innbyggere. Vikingene krevde at engelskmennene skulle ofre sin rikdom – mer enn tusen år senere krever muslimene at vi ofrer våre demokratiske rettigheter.

Søndag samlet rundt fire tusen muslimer seg på Medborgarplatsen i Stockholm for å vise sin avsky for dem som krenker islam, og med Koranen strukket mot himmelen sang de «Sluta bränna vår koran». Å brenne en koran er ifølge demonstrantene hatkriminalitet og må derfor forbys. Kravene som nå stilles, gjør at også ikke-muslimer i Sverige må tvinges til å tilpasse seg islam for å unngå at muslimer føler seg krenket, for eksempel at noen på et tidspunkt brenner eller på annen måte håndterer en koran «respektløst».

– Det här är inget vi ser som yttrandefrihet, utan mer som hets mot folkgrupp. Vill man visa att man är emot någonting kan man visa det utan att provocera och frustrera människor baserat på deras religion, sier Tabarek Aljanabi til Aftonbladet.

Nå er det riktignok ikke følelsene som er den avgjørende faktoren i utpressingen, men volden som følelsene gir opphav til. En fornærmet muslim anses ikke i stand til å kunne håndtere følelsene sine på samme måte som alle andre. I stedet anses det nærmest som en naturlov at fornærmede muslimer vil opptre voldelig, og et forbud mot å brenne koraner er derfor begrunnet med at rikets sikkerhet ellers er i fare.

Advokaten og tidligere justisminister Thomas Bodström (S) tilhører dem som mener at Sverige bør innfri de muslimske kravene. I en debatt i Aktuellt sa Bodström at det er regjeringens plikt å endre loven slik at koranbrenning blir forbudt, fordi regjeringen er forpliktet til å motvirke alle former for overgrep og diskriminering og forebygge kriminalitet.

– Regeringen har en skyldighet att motverka brott. Eftersom vi vet att det här kan öka risken för terroristattacker mot ambassader utomlands så måste de agera helt enkelt, sier Bodström.

Det Bodström sier, er de facto at Sveriges lovverk må tilpasses en voldelig mobb. Hvis du bare kan komme med sterke nok trusler og vise at du er i stand til å utøve nok vold – ja, da får du rett og slett det du vil i Sverige. Da må Sverige og svenskene tilpasse seg verdiene til en fremmed ideologi og ta hensyn til reaksjonene til individer som ikke kan håndtere sine egne følelser.

Mest vold vinner dermed. Hvis du bare er forberedt på å utøve vold mot mennesker og eiendom, får du det du vil i konfliktskye Sverige. Hvordan samfunnet vil utvikle seg når dette blir allmennkunnskap, ser ut til å bli overlatt til ettertanke. I stedet virker svenskene forberedt på å innfri kravene til de aggressive muslimene: Ifølge en meningsmåling utført tidligere denne uken mener 53 prosent av de spurte at det bør være forbudt å brenne forskjellige religioners hellige skrifter. Bare 34 prosent svarte at det burde være lov.

Men hvis Sverige nå innfører blasfemilover for å beskytte muslimenes følelser, vil det selvsagt ikke være nok å forby koranbrenning. Luai Ahmed kom til Sverige som politisk flyktning fra Jemen i 2014, og er nå kjent som forfatter, politisk blogger og en sterk islamkritiker. Siden Ahmed som homofil har sin egen erfaring med å leve under undertrykkelse av islam, har han blant annet stilt spørsmålet om hvorfor svenskene ville ønske å integrere «en patriarkalsk middelalderkultur med postmoderne borgerkriger, terrorisme og usunne syn på kvinner i bagasjen» i sitt eget land. I et innlegg på Twitter setter Luai Ahmed fingeren på Sveriges holdning til de muslimske kravene:

«Vad bra att en majoritet av svenskar vill förbjuda koranbränningar. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör även förbjuda Mohammed-karikatyrer. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda Pride. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda sex utanför äktenskap. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda att ha hundar inomhus. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda islamkritik. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda tatueringar. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda lättklädda kvinnor. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda erotisk musik. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda ateism och andra trosuppfattningar. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda spel. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda ränteintäkter. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda män från att bära guld. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda självtillfredsställelse. Det är haram och kränker många muslimer. Vi bör också förbjuda spådom. Det är haram och kränker många muslimer.

Ja, listan är lång och omfattande.

Vore det inte bättre att vi behåller våra sekulära lagar, och folk som frivilligt flyttar hit anpassar sig efter dem?

Själv tänker jag inte anpassa mig efter den kultur och ideologi som jag flydde från.»

Slik kunne man resonnere, og det er absolutt et resonnementet til dem som søkte seg til Sverige etter å ha flyktet fra undertrykkelsen av islam. Men dessverre ser ikke svenskene ut til å lytte.

I morgen, mandag, holdes det et ekstra møte mellom NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan. Stoltenberg har tidligere varslet at de under møtet vil diskutere «hva som kreves for å oppnå en positiv beslutning» for Sveriges NATO-søknad – eller med andre ord hvilke (ytterligere) krav Erdoğan vil stille til Sverige, og som Sverige forventes å oppfylle før landet blir tatt opp i forsvarsalliansen.

Dersom Erdoğan mandag krever at Kristerssons regjering umiddelbart innfører et forbud mot koranbrenning, tyder det meste på at Sverige er beredt til å kaste sine borgeres friheter og rettigheter over bord for å blidgjøre islam. Men i samme øyeblikk som Koranen er beskyttet mot «krenkelse» i svensk lov og rettsanvendelse, har nasjonen plassert seg i samme posisjon som kong Ethelred: Da har vi betalt den første danegjelden, men det vil langt fra være den siste.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.