Fredrik Andersson er en av Sveriges mest populære komikere akkurat nå. Han er for tiden på en turné der de fleste showene er utsolgt. Andersson har også en Facebook-side med 76.000 følgere, hvor han legger ut små smakebiter fra humorshowet sitt.

På siden er det såkalte reels der Fredrik Andersson tuller om alt fra Greta Thunberg til identitetspolitikk og svenske statsråder, Drag Queens, hårete bein og abort. Dette uten problemer. Men sist fredag ​​la han ut et klipp der han spøkte om svensker som søker om å få brenne koraner. Reaksjonene lot ikke vente på seg: Andersson mottok meldinger som inneholdt hån, trusler og hat fra muslimer. Meldingene inneholder forhåpninger om at Fredrik Andersson «vil ende opp som Lars Vilks», at «helvete er så stort» at Andersson også får plass, og det er til og med ønsker om at Fredrik Anderssons opptredener skulle bli utsatt for terrorangrep.

Reaksjonene er egentlig uforståelige, for Fredrik Andersson tullet ikke med verken muslimer eller koranbrenning – men med de absurd lovlydige svenskene. I filmklippet sier Andersson:

– Det ska bli nya koranbränningar. Det har kommit in tre nya ansökningar om att få bränna koranen. Det är så svenskt. Att ansöka om att ställa till kaos. Det är så svenskt. Att ringa polisen och bara: «Hej. Jag tänkte vända den muslimska delen av världsbefolkningen mot Sverige och stoppa Nato-ansökan. Har ni tid för mig klockan 15 på fredag..?»

Å spøke med svensker som er så formelle og lovlydige at de søker om å få brenne en koran, var altså tilstrekkelig tilknytning til islam til å få lettfornærmede muslimer til å ønske livet av komikeren.

Søndag la Andersson ut en collage bestående av noen av meldingene han mottok, og han skriver:

«Recensionerna börjar trilla in.

Och nyss ringde en trevlig kille och betonade hur viktigt det är att hans religion inte nämns på scen.

Det här är alltså reaktioner på klippet där jag skämtar om hur svenskt det är att boka tid för att protestera.

Många argumenterar för att allt blir frid och fröjd bara vi gör Koranbränningar olagliga. Tillåt mig uttrycka ett försiktigt mnjaskullentetrodet.»

Reaksjonene på Fredrik Anderssons sketsj viser med all ønskelig tydelighet at en nasjon som tilpasser seg voldelige muslimers følelse av krenkelse går inn på en livsfarlig vei. For den som hele tiden leter etter grunner til å fremstå som krenket, er det nemlig ingen grenser for hva som kan oppfattes som krenkende. I en slik verden kan til syvende og sist ingen nevne verken religionen, dens tilhengere eller dens forkynnelse i noen sammenheng – bortsett fra i rosende ordelag – uten å risikere drapstrusler. Den dagen kommer nå nærmere og nærmere for svenskene, og når den dagen er her, vil vi alle kunne holde latteren inne.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.