Rashid Musa i et intervju med Antirasistiska Akademin. Stillbilde: Antirasistiska Akademin / YouTube.

Islamaktivisten Rashid Musa mener koranbrenning må forbys, mens Bibelen kan brennes fordi kristendommen etter hans oppfatning har en helt annen posisjon enn hva islam har i Sverige i dag.

Det skriver Nyheter Idag.

– Hets mot folkgrupp är redan olagligt. Jag anser att när du bränner Koranen, så manifesterar du någonting, och det är att du vill på något sätt använda din makt för att kunna stigmatisera en grupp människor i samhället. Det finns en rasistisk dimension i koranbränningen och det tycker jag att handlingen ska vara förbjuden, sier Musa i podcasten «Hur kan vi», hvor han presenteres som lærer, debattant og forfatter.

– Om det finns en grupp människor som bränner Koranen i syfte att piska upp en stämning i samhället och för att propagera för en islamofobisk eller en rasistisk världsbild, då tycker jag att man ska lagföra just de personerna som utför just den handlingen.

Musa, som er leder for Sveriges Unga Muslimer, mener at islams og kristendommens posisjon i Sverige ikke er sammenlignbare. Både Koranen og Bibelen er hellige skrifter, sier han, men fordi kristendommen er landets statsreligion, kan ikke bibelbrenning defineres som hets mot etniske grupper.

– Om kristendomen var en minoritetsreligion i det här landet och en grupp människor som var extremt utsatta, och det finns människor som vill utöka den utsattheten genom att bränna Bibeln, då hade vi haft ett case kring det. Allt handlar om var man befinner sig och hur samhället ser ut och så vidare.

Musa mener koranbrenning er islamofobisk og rasistisk.

Konvertitter mister «hvitheten»

Programleder Navid Modiri setter spørsmålstegn ved at koranbrenning handler om rasisme, når islam er en religion med mange etnisiteter. Rashid Musa sammenligner islamofobien med antisemittisme, som påvirker alle jøder uansett hvordan de ser ut. Videre sier han at konvertitter mister sin hvithet når de blir muslimer.

– Det finns ju vita konvertiter, alltså vita svenskar som blir muslimer, men de tappar sin vithet så fort de blir muslimer. Om den vita kvinnan börjar ta på sig slöja så betraktas hon inte längre som ”vit”, hon betraktas i stället som muslim. Det påverkar ju hennes livsval och möjligheter och de märker det själva också, sier Musa og legger til:

– Vithet är något som konstant förändras beroende på var man bor, vilken tid man lever i och så vidare. Jag tror att många vita muslimer känner inte att de är direkt vita. Även om de är vita i hyn så kanske de känner att de tappar massa privilegier på grund av det, och de kan självklart utsättas för islamofobi också.

I sin bok Det muslimske brorskapet: Islamismen i Sverige peker Johan Westerholm på Musas organisasjon Sveriges Unga Muslimer som en del av Det muslimske brorskapets nettverk der til lands.

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

 

Kjøp Klanen her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.