Sikkerhetssituasjonen etter koranbrenninger får det svenske bryteforbundet til å stoppe sitt juniorlandslag fra å delta i verdensmesterskapet i Jordan.

«Jeg var tom, det kom som et sjokk», kommenterer bryteren Adam Strandner fra Göteborg, som skulle konkurrere.

Junior-VM i bryting, som starter i midten av august, skulle i utgangspunktet holdes i Polen. Etter at mesterskapene ble flyttet til Amman, Jordan, har det svenske bryteforbundet derimot bestemt at det svenske landslaget ikke kan delta av sikkerhetsmessige årsaker.

«Etter koranbrenningene har det vært mange reaksjoner, kanskje ikke akkurat i Jordan, men i andre land skjer det mye, man brenner svenske flagg for eksempel – så det føltes utrygt. Det er enormt trist, vi ønsker at våre brytere skal kunne bryte», sier Lena Sulkanen, fungerende generalsekretær i det svenske bryteforbundet.

Foreningen tok kontakt med UD, som viste til sine nettsider der de fraråder å reise til Jordans grenseområder mot Syria og Irak, men ikke til landet som helhet. Fagforeningen ble også henvist til ambassaden i Jordan, men de hadde ikke tid til å gi svar, ifølge Lena Sulkanen.

Dette gjorde at det svenske bryteforbundet ikke følte seg sikre på å sende troppen til Jordan.

Svensk lov tillater brenning av bøker, også koranen. Dette provoserer veldig mange muslimer, både i og utenfor Sverige. Jihadister tilknyttet terrornettverk som Den islamske staten (IS) og al-Qaida har offentlig oppfordret muslimer til å oppsøke svensker og myrde dem som hevn for krenkelser av islam.

Noen svenske kirker har også innført økt sikkerhet etter at to syriske militante muslimer ble arrestert i Tyskland med planer om å utføre en terrormassakre i Sverige.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.