Tobias Billström. Foto: Anders Wiklund / TT via AP / NTB.

I et brev til utenriks­ministrene i de 57 medlems­landene i Organisa­sjonen for islamsk samarbeid (OIC) skriver Sveriges utenriks­minister Tobias Bill­ström (M) at den svenske regjeringen fordømmer «islamo­fobien» hos «ekstrem­ister» i Sverige.

I brevet, som er blitt offentliggjort av Expressen, forsikrer Billström OIC-landene om at den svenske regjeringen «fordømmer alle islamofobiske handlinger», og han «forstår fullt ut at muslimer i Sverige og i OIC-land verden rundt blir dypt krenket» av det.

«Vanhelligelse» av Koranen og andre hellige skrifter er en «støtende og respektløs» handling, fortsetter den svenske utenriksministeren i brevet – som ble sendt allerede fredag, formodentlig for å ta noe av brodden fra reaksjonene hos de 57 utenriksministrene i OIC som mandag møttes for å diskutere koranbrenningene i Sverige og Danmark.

Billström opplyser om at Sverige har grunnlovsfestede rettigheter til å demonstrere og ytre seg, men «beklager dypt» at visse «individer», som for noens vedkommende ikke er svenske borgere, «benytter disse frihetene til å fornærme det som er hellig for en religion – og den betydelige delen av det svenske samfunnet som deler den muslimske troen».

Den svenske utenriksministeren fremhever deretter «de mange positive bidragene til mitt land» som landets muslimske innvandrere ifølge brevet har gitt.

De «få individene og ekstremistene som nå prøver å provosere, skape spenning og splitte våre samfunn – å så splittelse mellom muslimer og ikke-muslimer – må ikke få lov til å lykkes», skriver Billström.

Når politiet gir tillatelser til å demonstrere, er det ikke koranbrenninger de autoriserer, skriver Billström, som opplyser at Sveriges justisminister har begynt å se nærmere på loven om offentlig orden i lys av den siste tidens «hendelser».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.