Like utenfor Cascais ved Lisboa brenner skogen idag. Brannen brøt ut klokken 16.58 lokal tid i et skogkledd område i Alcabideche like nord for byen. 

Brannen har to aktive fronter og alt tilgjengelig brannmannskap er innkalt. Så langt deltar 434 brannmenn i slukkingen med 118 brannbiler og 14 fly – og tallene øker jevnt. En brannmann skal være skadet.

Byens sykehus står i fare for å måtte evakueres, men det er ingen fare for sykehuset i seg selv. Brann i et bolighus skal være slukket.

Trafikken på motorvei A5 er omdirigert til A16.

Nede i byen Cascais er røyken godt synlig, terrassene fylles med aske, himmelen fikk et – om vi ikke visste hva det kom av – et vakkert, rosa skjær før den ble bare grå og ekkel, mens luften er til dels tung å puste i. Dører og vinduer holdes lukket.

Det har vært kjølig vær for årstiden i området i det siste med temperaturer varierende mellom 22-23 og 27-28 grader, men det er som normalt ganske tørt på denne tiden. Det har vært relativt vindstille idag, men nu utpå kvelden later det til å friskne noe til. Det kan i så tilfelle bli spennende utover natten.

Årlig fenomen

Skogbranner er et årlig fenomen i Portugal og brannvesenet her har den ypperste ekspertise på området. Det antas at så godt som alle skogbranner skyldes ildspåsettelse eller annen menneskelig aktivitet.

Det er også en utbredt oppfatning at dårlig skogforvaltning og planting av brennbare arter som eukalyptus, er en årsak til omfanget av de årlige brannene som så godt som hvert år krever menneskeliv, i 2017 omkom 62.

Oppdatering 21.20 lokal tid:

Efter mørkets frembrudd er vannbombeflyene satt på bakken. Vinden har frisknet noe til og 658 brannmenn er ute med 176 brannbiler.

Vannbombefly fyller tankene utenfor Cascais’ strender. Foto: Arnt Jensvoll, Document

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.