Regionpresidenten i Asturias, nordvest i Spania omtaler de siste dagenes skogbranner som en form for øko-terrorisme. Ingen er imidlertid pågrepet, etter de mer enn 120 skogbrannene, flere fortsatt aktive.

– Vi står overfor noe vi aldri har sett. Det er et skikkelig terrorangrep, det er koordinerte handlinger, sier regionpresident Adrián Barbón i denne tweeten:

 

Bare i Asturias-regionen brøt det ut 30 nye branner lørdag, og dramatiske bilder viser hvordan store brannmannskaper kjemper mot flammene.

– Aldri tidligere har så mange branner blitt startet med overlegg, sier en talsmann for lokale myndigheter, Alejandro Calvo, til RTVE.

En av brannene raser utenfor regionhovedstaden Oviedo, og myndighetene oppfordrer innbyggerne til straks å melde fra om de ser noe mistenkelig.

Flere hundre mennesker er evakuert fra hjemmene sine, og veier er flere steder stengt som følge av brann.

I Galicia har brannmannskaper fått kontroll over en brann som ødela rundt 1.500 hektar med skog, og i regionene Valencia og Aragon har 4.700 hektar skog gått tapt. Det er ikke meldt om personskader. (NTB)

En (oversatt) artikkel fra den katalanske avisen La Vanguardia, lørdag 1. april.

Avisoppslaget ovenfor viser flammene som raser på Monte Naranco, like ved regionhovedstaden Oviedo.

Situasjonsbilde over skogbrannene i Spania, lørdag 1. april. Skjermdump: EFFIS

Ifølge tall fra Den europeiske informasjonstjenesten for skogbranner (EFFIS), har mer enn 280.000 mål skog og utmark i Spania blitt ødelagt av skogbranner i første kvartal av 2023. Det er mer enn hele arealet for en rekke tidligere år.

Forest fires in Spain, which is currently tackling multiple blazes, have so far this year devastated more than 28,440 hectares, an area larger than the total that was burned during the whole of 2008, 2010, 2014 and 2018, according to satellite data from the European Forest Fire Information System. (La Prensa Latina)

Fires in Spain burn more in 3 months than in some full years (La Prensa Latina)

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.