Nytt

En mann ser på flammene i Rafina, nær Aten, 23 juli. Foto: Costas Baltas/Reuters/Scanpix

Brannkatastrofen utenfor Aten kostet minst 74 menneskeliv. Hundrevis er berget fra strender og skjær, men myndighetene tør ikke å anslå hvor mange som er savnet.

Store brannmannskaper kjemper fortsatt mot flammene i det knusktørre terrenget, men de fleste og største av brannene var tirsdag kveld under kontroll.

En talsmann for det greske brannvesenet opplyste at det hittil er funnet 74 omkomne fra det som er den nest dødeligste skogbrannen i Europa siden tusenårsskiftet.

164 voksne og 23 barn har fått til dels alvorlige brann- og røykskader. Myndighetene har ennå ikke noe anslag på hvor mange som er savnet.

Flere av de omkomne ble funnet i sjøen, og myndighetene frykter at flere kan ha druknet eller ligger i ruinene av nedbrente og sammenraste hus.

Forkullede lik

Den største brannen brøt ut rett utenfor Kineta vest for Aten mandag, mens en annen brann herjet nær Rafina øst for den greske hovedstaden. Bare i Rafina ble anslagsvis 1.200 hus ødelagt.

– Redningsmannskaper går fra dør til dør og leter etter ofre, sier ordfører Vangelis Bournous til kringkasteren Skai.

Fiskere, kystvakten og turister i gummibåter har berget flere hundre mennesker fra strender og steinklipper, hvor de søkte tilflukt fra flammene. Flere tusen mennesker tilbrakte natten i biler, idrettshaller eller utendørs, skriver nyhetsbyrået DPA.

I Mati ble 26 forkullede lik funnet i hagen til en villa, der klippene gjorde det umulig å ta seg helt ned til vannet. Flere av dem var i samme familie og lå og klamret seg til hverandre. Brann- og redningsarbeiderne som fant dem får nå krisehjelp.

– Vi gir psykologisk hjelp, ikke bare til folk som er evakuert, men også til våre medarbeidere, som har opplevd svært traumatiske opplevelser, forteller Georgia Trismpioti i gresk Røde Kors.

Flyktet til sjøen

Innbyggere og feriegjester ble totalt overrumplet av flammehavet mandag kveld og flyktet i panikk fra den glovarme vinden og gnistregnet mot sjøen.

– Alt skjedde i løpet av sekunder, forteller Andreaas Passios, som bor i nærheten av Mati.

– Jeg grep et strandhåndkle. Det reddet livet mitt. Jeg tok vann på håndkleet, tok tak i kona og løp til sjøen, forteller han.

Mange kastet seg uti og tilbrakte natten i vannet, andre ble evakuert med småbåter og atter andre la på svøm.

Nikos Stravrinidis, kona og to venner la sammen med flere andre på svøm fra Rafina. I to timer lå de utmattet i sjøen før de ble reddet av en fiskebåt med egyptisk mannskap.

For en kvinne og sønnen hennes kom redningen for sent.

– Det er ubeskrivelig vondt å se personen ved siden av deg drukne, uten at du klarer å gjøre noe for å hindre det, forteller Stravrinidis.

Flammenes rov

Statsminister Alexis Tsipras har erklært tre dager landesorg.

– I dag er Hellas i sorg, og til minne om dem som ble borte, erklærer vi en tre dager lang sørgeperiode, sa Tsipras tirsdag.

– Men vi må ikke la sorgen overmanne oss. Dette er en tid for kamp, fellesskap, mot og fremfor alt solidaritet, sa Tsipras.

Mens greske medier diskuterer hvem som skal holdes ansvarlig for brannkatastrofen, sier Tsipras at slike spørsmål må besvares etter at redningsinnsatsen er fullført.

Frankrike, Tyskland, Kroatia, Italia og Spania er blant dem som har kommet Hellas til unnsetning og har sendt brannfly og mannskaper for å bistå med slukkingen.

De siste dagene har det brutt ut 47 skog- og buskbranner i Hellas, men de fleste av dem er blitt slukket raskt, opplyser brannvesenet.

Det er meldt kraftig regnvær i det sørlige Hellas onsdag, og håpet er at det kan hjelpe brannmannskapene.

 

Les også