Røyken ligger tungt over Kineta nær Aten. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Scanpix

Så mange som 50 personer har mistet livet i skogbrannene som herjer like ved Aten, opplyser Røde Kors og en gresk tjenestemann.

Dødstallet steg brått etter at det ble funnet ytterligere 26 omkomne tirsdag morgen. Brannene brøt ut mandag og har spredt seg voldsomt i løpet av få timer.

 Over 100 personer er skadd og for mange er tilstanden kritisk.

De fleste ofrene for brannene er blitt funnet i det populære turistområdet Mati 40 kilometer nordøst for hovedstaden.

– Her er det dessverre flest skadde, og også flest døde. Folk som ikke klarte å flykte og ble fanget i hjemmene sine eller i biler, sa talsperson for myndighetene Dimitris Tzanakopoulos natt til tirsdag.

Han opplyste videre at 16 barn er blant de skadde.

Myndighetene i landet har erklært unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten, og sent mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

– Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren, som ifølge nyhetsbyrået DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

Dødstallet vil stige

Tirsdag morgen opplyser Miltiadis Mylonas, visedirektør i ambulansetjenesten, at det er ventet at dødstallet vil fortsette å stige.

– Det kom overraskende på folk og det hendte veldig fort. I tillegg så brøt brannene ut på så mange fronter, så alt dette er faktorer som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig, sier Mylonas.

Han sier myndighetene holder på med å identifisere ofrene og varsle pårørende.

Ber om hjelp

Skogbranner er ikke uvanlig i Hellas, men ekstrem tørke og kraftig vind har ført til at det har tatt godt fyr i bartrær. Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Aten. Brannfly, helikoptre, flere titall kjøretøy og 600 brannmannskaper deltar i slukkingsarbeidet, og forsterkninger er sendt fra hele Hellas.

Den andre brannen brøt ut mandag ettermiddag i Penteli-området nordøst for Aten.

Greske myndigheter har bedt EU om å bistå i slukningsarbeidet og har etterlyst assistanse på land og i luften. Kypros har tilbudt seg å sende både brannbiler og brannmannskap.

Boliger ødelagt

En ordfører opplyser til Reuters at han har sett minst 100 boliger bli slukt av flammene, samt over 200 brennende biler.

Myndighetene i landet oppfordrer alle i området til å evakuere.

– Folk bør bare dra, låse hjemmene sine og bare dra. Man tåler ikke så mye røyk over så lang tid. Dette er en ekstrem situasjon, sa Achilleas Tzouvaras, en lokal brannsjef, i et TV-intervju sent mandag.

Tidligere på dagen måtte kystvakten sende en patruljebåt for å redde folk som ble fanget på en strand av flammene og de måtte også evakuere en sommerleir for barn like ved brannen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂