Restene av husene i byen Paradise 11 november. Foto: Stephen Lam/Reuters/Scanpix

Brannene i California har kostet 29 mennesker livet og fremdeles er det 228 personer det ikke er gjort rede for. Byen Paradise ble nærmest utslettet og 27.000 har mistet hjemmene sine.

Hele 300.000 mennesker har måttet forlate sine hjem.

Det er den verste skogbrannen i California siden 1933.

Californias dødeligste skogbrann inntil nå var Griffith Park-brannen i 1933 der 29 personer mistet livet. Brannen som herjer nord i delstaten nå har dermed tangert dette tallet, og dødstallet ventes å stige.

I tillegg er over 6.700 bygninger og andre konstruksjoner brent ned – flere enn i noen annen skogbrann i Californias historie.

Fem av de omkomne ble funnet døde i boliger, og én ble funnet i en utbrent bil, opplyser  sheriff Korey Honea.

Det arbeides nå med å identifisere alle omkomne etter brannen. I Paradise, hvor 27.000 har mistet hjemmene sine, jobber fem team med å søke etter overlevende.

Eksperter har med seg en mobil DNA-lab som skal undersøke levningene etterhvert som de blir funnet. I noen av tilfellene er det bare beinrester eller fragmenter av bein som er igjen, har Korey Honea forklart tidligere.

På livet løs

Fra hele delstaten kommer det nå dramatiske skildringer fra mennesker som har kommet seg unna flammene i siste liten.

Nichole Jolly, som var på jobb sykepleier i byen Paradise da hun måtte evakuere, sier til NBC at hun ringte mannen for å snakke med ham for det hun trodde ville bli siste gang.

– Jeg sa: «Jeg tror jeg kommer til å dø. Si til barna at jeg elsker dem. Jeg kommer ikke hjem igjen», sier Jolly.

Mens skoene hennes smeltet på den varme asfalten og halsen brant, fant hun en brannbil og banket på døren.

– To brannmenn hoppet ut av bilen, slokket ilden som hadde satt fyr på buksene mine, dro meg med inn i bilen, pakket et teppe rundt meg og sa: «Gjør deg klar. Det er ikke sikkert vi kommer gjennom dette i live», sier Jolly.

Tre branner

Tre store skogbranner dekker nå store områder både nord og sør i delstaten, og sterk vind i området har gjort slukningsarbeidet vanskelig for brannmannskapene. (…)

I brannen nord i California, som har fått navnet «Camp Fire», kjemper nå 4.500 brannmannskaper mot flammene som dekker 450 kvadratkilometer. Det er satt inn 571 brannbiler og 21 helikoptre. Tre brannmannskaper er så langt skadd under slukningsarbeidet. Rundt 25 prosent av brannen er under kontroll, men myndighetene sier at det trolig vil ta rundt tre uker å slokke hele.

Lenger sør kjemper 3.200 brannmannskaper mot den 346 kvadratkilometer store «Woolsey Fire» som herjer rundt Thousand Oaks og Malibu. (NTB)

I Malibu har brannen rammet også berømtheter som Miley Cyrus. Det er liksom ikke fattbart at denne playground for kjendiser skal kunne rammes av brann. Det er utenfor scriptet.

Men det har skjedd.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂