Omtrent 600 personer er under etterforskning på grunn av mistanker om bevisst brannstiftelse i Portugal, ifølge allmennkringkasteren  RTP (via TVPworld). 

Skogbranner er et årvisst fenomen i Portugal. Så langt iår har politiet arrestert 54 brannstiftere. Noen av dem har kriminell fortid og flere er pyromane gjengangere. 

Tre menn av portugisisk nasjonalitet er varetektsfengslet mistenkt for å være ansvarlig for dusinvis av skogbranner i Lisboa-distriktet og Santarém. Politiet mener å sitte på solide beviser mot de mistenkte.

En av de tre, en 27 år gammel mann med kriminelt rulleblad, er mistenkt for «dusinvis av branner siden 2017». Han har tidligere vært varetektsfengslet for lignende forhold.

I Italia brenner det mest i de deler av landet hvor mafiaen står sterkest. Italias minister for grønn overgang sa ifjor at 70 prosent av brannene er et resultat av menneskelige handlinger: 

– Jeg tror ikke det er én plan. Det er mange grunner til å starte en brann. Kanskje du vil ha jorden til en annen, kanskje hevn, kanskje erstatningen.

På Sicilia hvor det tilbys betydelige tilskudd til solenergiprosjekter, har bønder overfor anti-mafia-kommisjonen påpekt en påtagelig sammenheng mellom at de har nektet å selge eiendom til folk med planer om å bygge solenergiplantasjer, og at det har oppstått brann.

Johan Sjöström, skogbrannforsker ved det svenske forskningsinstituttet RISE, sier til Sveriges Television at den menneskelige faktoren spiller inn:

– De aller fleste brannene er påsatt av mennesker.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.