Portugisisk politi har så langt iår arrestert 61 personer for skogbrann og registrert 2567 administrative overtredelser for manglende sikring.

Nedadgående tendens

Tall fra nasjonalgarden (GNR) viser at frem til 24. september iår ble 61 personer varetektsfengslet for forbrytelsen skogbrann. Det er ni færre enn i samme periode i 2022. I hele 2022 ble 72 personer arrestert.

Langt de fleste arrestasjonene er gjort i tre distrikter i det nordlige Portugal. 

Frem til 24. september hadde GNR i tillegg til de anholdte, identifisert 908 mistenkte. Det er 96 færre enn i samme periode i 2022 da totalt 1103 mistenkte ble identifisert på grunn av skogbranner.

Ifølge det portugisiske Institut for natur- og skogvern (ICNF) oppsto det totalt 7097 branner mellom 1. januar og 15. september, noe som resulterte i 33.003 hektar nedbrent areal. 

Antall skogbranner er de siste årene nedadgående. 2023 er annet år på rad hvor det noteres det laveste antall skogbranner og minst brente areal siste tiår. 

Ildspåsettelse og brenning av avfall

Eiere av boliger eller fasiliteter som ligger på den portugisiske landsbygda eller i skogsområder, har plikt til innen 30. april å rydde opp i skog og mark i et område med minimum 50 meters bredde. 

De hyppigste årsakene til skogbrann er ildspåsettelse og brenning av skogs- og jordbruksavfall. Nylig meldte kriminalpolitiet – Polícia Judiciária – om en av dem: 

– En kvinne er arrestert for å ha begått fire skogbrannforbrytelser i kommunen Vila Nova de Paiva. 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.