Nathan Aspinall viste seg fra sin beste side og vant sin første Betfred World Matchplay-tittel under en bemerkelsesverdig kveld i Blackpools Winter Gardens.

Aspinall leverte en mesterklasse i dart og slo Jonny Clayton 18-6 i søndagens showpiece, og midtveis i kampen vant han 11 legs på rad på vei mot sin andre TV-sendte ranking tittel.

Den tidligere UK Open-mesteren hadde et gjennomsnitt på 96, slo inn sju maximums og satte fem checkouts på mer enn ett tonn på veien til å vinne karrierens største kamp, noe som løftet ham opp til nummer fem i verden.

– Det er en fantastisk følelse. Jeg er så glad på mine og familiens vegne og så stolt av meg selv, sier Aspinall, som blir den 12. spilleren til å løfte det ettertraktede Phil Taylor Trophy.

– Jeg gjorde det så bra at jeg klarte å holde det på 5-5. Jeg gjorde som Jonny Clayton! Jeg tok ut kombinasjoner med tre piler, og det holdt meg inne i kampen, sa en overlykkelig Aspinall til PDC.

– Jeg tror den tredje økten var nøkkelen. Jeg vet ikke hva det var, men da fant jeg plutselig scoringen min, og jeg avsluttet strålende hele kampen. I løpet av de ti omgangene tror jeg at jeg scoret blant det beste jeg har gjort noensinne, og det var det som avgjorde i kveld.

Det var ingenting som skilte de to etter ti omganger av høy kvalitet, som bemerkelsesverdig nok inneholdt fem checkouts på over ett tonn.

Aspinall var først ute med en 110-kombinasjon og leverte også to 108-kombinasjoner for å holde Clayton i sjakk, til tross for at waliseren ledet med åtte poeng.

Ny rekord i Premier league Darts: Syvende tittel på rad

Clayton – som hadde gjort ni ton-pluss på veien mot finalen – tryllet frem en majestetisk 141-kombinasjon i den sjuende omgangen, før han satte inn en 101-kombinasjon og utlignet til fem-fem.

Aspinall viste imidlertid en av de mest forbløffende dominansperiodene i World Matchplay-historien da han vant 13 av de 14 siste omgangene og sikret seg toppremien på 200 000 pund.

Stockport-stjernen tok fire omganger på rad med 11, 14, 13 og 12 dartpiler for å øke ledelsen til 9-5, og Clayton var sjokkert da Aspinalls voldsomme sperreild ikke viste tegn til å gi seg.

Med en fascinerende 170 checkout sørget 32-åringen for seks legs uten mottrekk, og med en 115-kombinasjon i 18. leg fortsatte han på sin ferd og økte ledelsen til 13-5.

Aspinalls forbløffende seiersrekke varte i elleve omganger før Clayton til slutt reduserte til 6-16, men det utsatte bare det uunngåelige.

I 23. omgang var Aspinall tilbake i normal gjenge, da han fikk en 16-dart-seier og dermed var en omgang unna, og til tross for litt dobbel trøbbel på slutten, fikk han til slutt dobbel fem og kronet karrierens største seier.

– Slikt skjer ikke så ofte, så jeg vil nyte dette øyeblikket, fortsatte Aspinall, som også hyllet Clayton, som viste en utrolig karakter gjennom hele uken i Blackpool.

– Det var veldig spesielt å dele finalen med Jonny. Han er en herlig fyr. Han er den beste personen på touren. Jeg ønsker ham og familien hans alt godt. Han er en gentleman og en heder for sporten vår, men jeg er glad for at jeg slo ham!

Clayton – som også deltok i sin første World Matchplay-finale – gjorde en fantastisk innsats i finalen, som var drevet av ønsket om å vinne for sin syke far.

Waliseren hadde bare vunnet én gang i Winter Gardens før årets turnering, og han var full av lovord om en strålende Aspinall.

– Jeg kom godt ut av startblokkene, men så dukket Nathan bare opp, innrømmet 48-åringen, som fikk 100 000 pund i andrepremie. Jeg kan ikke si noe negativt om resultatet. Jeg måtte se meg slått av den beste spilleren, og han er en fantastisk fyr. Å komme til finalen i World Matchplay er en fantastisk prestasjon. Jeg er en veldig stolt mann, sa Clayton og la til:

– Jeg vil gjerne takke familien min og dette fenomenale publikummet. En dag kommer jeg tilbake på denne scenen i en finale, og forhåpentligvis blir det min kveld.

Beau Greaves fortsatte sin dominans på kvinnesiden og vant Betfred Women’s World Matchplay 2023 i Blackpool’s Winter Gardens søndag ettermiddag.

Greaves vant 6-1 over japanske Mikuru Suzuki i søndagens turnering og triumferte i sin debut i Winter Gardens. Hun ga kun fra seg fire legs i løpet av turneringen og sikret seg toppgevinsten på 10 000 pund.

Foto: PDC

19-åringen har knust en rekke rekorder i PDC Women’s Series i løpet av det siste året, og i Empress Ballroom bekreftet hun på nytt sin status som den beste dartspilleren på kvinnesiden.

Greaves og Suzuki ankom Blackpool som de to toppseedede, og de fornyet rivaliseringen på en av sportens mest ikoniske scener i en passende finale på den andre utgaven av £25 000-turneringen.

Suzuki ble straffet for en bisarr feiltelling i søndagens første omgang, og Greaves utnyttet dette til å ta initiativet og satte inn fem perfekte dartpiler for å bryte kastet i omgang to.

19-åringen fortsatte å score med en ny 180-pil på vei mot en 3-0-ledelse, før hun utnyttet Suzukis bommerter i den fjerde etappen til å fortsette seieren.

Greaves bommet på bull og satte en spektakulær 161-avslutning før hun var på nippet til seier, selv om Suzuki overlevde to matchpiler i den sjette omgangen.

Doncaster-dartspilleren knuste imidlertid håpet om en mirakuløs revansj, da hun trosset to ganger 140 fra Suzuki og sikret seieren med en klinisk 74-kombinasjon på via tops.

– Jeg var ikke på mitt beste, men jeg kom meg over målstreken, så jeg er veldig fornøyd, reflekterte Greaves, som nå har sikret seg kvalifisering til Grand Slam of Darts i november og VM i dart 2023/24.

– Jeg trodde ikke jeg kom til å vinne slik jeg spilte, men etter året jeg har hatt og alle turneringene jeg har vunnet, er jeg så takknemlig for å stå her med pokalen i hånden. Jeg er så glad for å dra til Grand Slam og VM, men jeg må trene mer! Jeg må bli mer komfortabel på den store scenen. Det betyr alt å vinne denne tittelen. Jeg har så stor respekt for alle damene som har spilt her oppe, og jeg ser frem til nok et flott år.

Greaves innledet sesongen med en knusende 4-0-seier over den nederlandske debutanten Noa-Lynn van Leuven, som ble den første transkvinnen som deltok i en PDC-turnering på TV.

Den nederlandske transkvinnen Noa-Lynn van Leuven. Foto: PDC

Greaves kom seg etter en treg start og slo irske Robyn Byrne i en underholdende semifinale, der hun med en briljant tre-legs break fra 3-2 sikret avansementet.

Tenåringsstjernen fulgte opp en utligning med 14 piler i sjette leg med en avgjørende 101 checkout for å knekke Byrne, før hun satte inn en ukonvensjonell 13-piler via dobbel en for å fullføre comebacket.

Suzuki, som to ganger har vunnet Lakeside Women’s Champion, klarte ikke å vinne, til tross for at hun slo fjorårets nummer to, Aileen de Graaf, og Lancashire-veteranen Lisa Ashton i Blackpool.

Japanske Mikuru Suzuki. Foto: PDC

Suzuki fikk en drømmestart i kvartfinaleseieren over De Graaf. 67 % av forsøkene hennes ble omsatt til doble og snittet var 92,16 – det høyeste i Women’s World Matchplay-historien.

Deretter avverget den japanske stjernen en sterk motreaksjon fra den firedobbelte verdensmesteren Ashton og vant 5-3 i en opprivende semifinale.

Suzuki ledet 3-0 før Ashton reduserte til 4-3, men den andreseedede japaneren kom tilbake i sluttfasen og avgjorde med et magisk maksimum.

Tidligere på ettermiddagen måtte den regjerende mesteren Fallon Sherrock se seg slått av Ashton i en dramatisk kvartfinale, til tross for at hun med en 12-pils reddende sjette omgang tvang frem en shoot-out i siste omgang.

Byrne vant også i den avgjørende kampen mot Rhian O’Sullivan i åttedelsfinalen, etter å ha trosset åtte 140-ere fra den dobbelte Lakeside-toeren og triumferte med en fantastisk 95-sjekkout med to piler.
Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag!

 

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.