Engelske Michael Smith lyktes endelig i sin tredje VM-finale i dart.

«Bully Boy», som er kallenavnet til Smith i dart, hadde før denne fantastiske seieren vært nummer to i hele syv store turneringer, før det endelig løsnet under årets Grand slam of dart, som han vant.

Smith fulgte altså nå opp med å vinne VM i dart for 2023, etter å ha slått nederlandske Michael van Gerwen med sifrene 7-4.

Van Gerwen var favoritt til å vinne sitt fjerde VM, men ble helt satt ut av Bully Boys fantastiske dart.

På stillingen 1-0 til van Gerwen, skjedde noe som aldri har skjedd før. Begge spillerne lå an til en 9-darter. En 9-darter er det ultimate man kan gjøre, da det betyr at man treffer der man skal på samtlige darter og kan dermed doble ut etter kun å ha kastet 9 piler.

Begge spillerne banket inn hver sin toppscore, 180. Van Gerwen fortsatte med to trippel 20 og en trippel 19 og sto igjen med 144. Smith svarte med en ny 180 og sto igjen med 141. Nederlenderen satte så to trippel 20, men bommet på dobbel 12 med noen få millimeter. Smith satte derimot trippel 20, trippel 19 og dobbel 12, og hele Alexandra Palace, eller Ally Pally som stedet kalles på folkemunne i London, gikk helt bananas.
Etter dette gikk luften litt ut av van Gerwen, og Smith kontrollerte egentlig resten av finalen.

– En av de beste VM-finalene noensinne. slo Sky Sports-kommentatoren fast.

Smith var i sin annen strake VM-finale. Han tapte i fjor for skotske Peter Wright.

De to var ranket som nummer tre og fire i turneringen, men nå er det Smith som rykker opp til toppseedingen og stolt kan kalle seg nummer en darter i verden.

For bryet kunne Smith også ta med seg småpene 500.000 pund (5,8 millioner kroner) i premiepenger.

Mesterskapet var ikke uten kontroverser, både i kvartfinalene og semifinalene.

Den tidligere verdenseneren Gerwyn Price fra Wales, er en upopulær spiller blant publikum, og etter at publikum buet høyt og kraftig hver gang han skulle kaste, kom price tilbake fra en pause med hørselsvern på.

Dette hadde aldri skjedd før, men er ifølge regelverket PDC (Professional Darts Corporation) har, ikke ulovlig.

Foto: Zac Goodwin/PA via AP

I semifinalen mellom van Gerwen og belgiske Dimitri Van den Bergh ble det en kontrovers midtveis i spillet. Van den Bergh hadde spilt veldig bra og sågar tatt ut «the big fish» noe som betyr å avslutte høyeste sum mulig, som er 170.

Men knallspill til tross, Van den Bergh tapte alle settene til van Gerwen, og ble frustrert. Van den Bergh er kjent for å være en metodisk og treg spiller, noe som irriterte van Gerwen som liker et høyt tempo. Så når Van den Bergh tok seg ekstra god tid, tråkket van Gerwen inn på feltet hvor spilleren står. Dette er ikke lov, og Van den Bergh ble svært opprørt over dette.

Det hele endte med 6-0 til van Gerwen.

Men i finalen måtte altså den tidligere tre ganger verdensmesteren se seg slått av en uvirkelig god Michael Smith.

– Jeg ville gi publikum noe å huske, og de fikk en magisk natt. Jeg fortalte dere etter at jeg vant Grand Slam tidligere i år at jeg ville bli verdensmester. Jeg mener at Michael van Gerwen fortsatt er verdens beste i dart, men jeg har tenkt å ta over, og første skritt på veien var å slå ham her i kveld, sa Smith.

Van Gerwen var ikke sen med å rose Smith.

– Han spilte helt fenomenalt. Jeg lyver om jeg sier at dette ikke gjorde vondt, men jeg tok ikke sjansene når de var der, noe han gjorde, så seieren er fullt fortjent, sa van Gerwen.

Michael Smith fikk kallenavnet sitt «Bully Boy» etter at han med bare nevene fikk kontroll over en vill okse.

Begge to møtes igjen under Cazoo Premier League darts som starter 2. februar, og fortsetter hver torsdag helt til finalen som går av stabelen i Londons O2 25. mai.

Document vil følge de største dart turneringene fremover.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.