En transe-dartspiller har vunnet en konkurranse kun for kvinner – bare dager etter at «hun» vant en tittel mot menn.

Noa-Lynn van Leuven triumferte lørdag i PDC Women’s Series, åtte dager etter at hun slo mannlige rivaler i en mixed-turnering, der hun vant 2 500 pund i premie.

Dobbeltseieren har gjort den 18-foldige Grand Slam-mesteren i tennis, Martina Navratilova (67),  rasende:

– Ingen mannlige kropper i kvinnesport, takk – ikke engang i dart, raste hun på X.

Martina, som dominerte dametennisen på sytti- og åttitallet og vant Wimbledon ni ganger, fortsatte:

– Igjen – kvinnene kommer i skyggen. Og det stinker.

To av Van Leuvens nederlandske landsmenn har sluttet på landslaget i protest etter lørdagens seier i Wigan i Manchester.

Anca Zijlstra, nummer 12 i verden, kunngjorde at hun trakk seg «med smerte i hjertet».

Og Aileen de Graaf, som er nummer to i verden, sluttet seg til henne noen timer senere og lovet å ikke lenger representere Nederland.

Zijlstra (50) la ut et innlegg på Facebook hvor det blant annet sto:

«I det øyeblikket du skammer deg over å spille for det nederlandske landslaget, fordi en biologisk mann spiller på kvinnelaget, er det på tide å gå. Jeg har prøvd å akseptere dette, men jeg kan ikke godkjenne eller validere det. Jeg mener at det bør være like og rettferdige spilleregler i idretten. Jeg håper av hele mitt hjerte og på vegne av alle kvinner i idretten at folk tar til fornuft.»

Document er tilbake med dart – UK Open med overraskende vinner

De Graaf, 33, kommenterte:

«Hvis noen ikke føler seg vel i den kroppen de er født i, oppfordrer jeg alle til å endre på det og være lykkelige. Jeg synes bare ikke det er riktig at en biologisk mann skal kaste for kvinnene eller omvendt. Det er enten blandet eller ikke.»

Van Leuvens siste triumf på kvinnesiden inkluderte seire over den engelske verdenseneren Beau Greaves og irske Katie Sheldon, og dermed vant «hun» vinnerpotten på 2 000 pund.

Den nederlandske stjernen slo også Fallon Sherrock, som ble den første kvinnen til å vinne en PDC World Championships-match i 2019.

Ett år etter at han skiftet kjønn, ble Van Leuven med i Women’s Series i 2022.

– Det finnes noen få transspillere, men jeg antar at jeg er den eneste som kan kaste virkelig god dart, så de vil bli kvitt meg, sier Van Leuven selv.

Transkjønnede dartspillere må oppfylle strenge krav til testosteronnivåer i minst 12 måneder, og kan ikke skifte kjønnsidentitet igjen på minst fire år.

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.