Om kort tid vil befolkningstallet i Fauske øke med nesten fem prosent efterat UDI har bestemt seg for å etablere to asylmottak i kommunen, ett i Fauske og ett i Sulitjelma.

Sa ja til 40. Får 435

Kommunestyret har opprinnelig sagt ja til å bosette 40 flyktninger i kommunen. Det kommer 435, mer enn ti ganger så mange.

– Vi ønsker selvsagt å bidra, men vi er bekymret for om vi vil klare å gi gode tjenester til alle. Det blir en voldsom dugnad, sier ordfører Marlen Rendall Berg (Sp) til NRK.

Det følger penger med flyktninger, men ifølge Rendall Berg er erfaringen at tilskuddene ikke dekker de reelle kostnadene.

– Vi kuttet mye i tjenestetilbudet efter at vi tok imot mange syriske flyktninger i 2015. 

I 2022 flyttet de ut av sitt eget rådhus for å spare penger på strøm og vedlikehold.

Kassandra, en bekymret innvandrer

Kassandra Eleni Bredrup Petsa som selv er barn av en innvandrer, lurer på om det lille samfunnet er rustet for dette. I et mye lest innlegg på Facebook skriver hun at hun er usikker av flere grunner. Én av dem er erfaringene fra 2015. En annen er at Fauske er en ROBEK-kommune, en fattig kommune som om de skal ta opp lån må søke Kommunaldepartementet.

– Vi sa ja til å bosette 40 ukrainske flyktninger iår og vil gjerne bidra når det er krig i Europa.

Det som skjer nu er ikke bestemt av kommunen, men av UDI. Det er altså stat og private tilbydere som har gått sammen. Jeg undres om de, de som skal drive mottakene og UDI, tenkte at Fauske har gode forutsetninger for å hjelpe dem som kommer? 

Det er nemlig mye asylsøkere har krav på, selv om de risikerer å få avslag på søknaden og bli sendt ut av landet efter kort tid. Barnehave er en av disse tingene. 

Jeg vil også fremheve at 185 av asylplassene skal være på Sulitjelma hotell som ligger et godt stykke unna tjenestetilbudene innen eksempelvis helse. 

Det må være lov til å si at man er bekymret. Å øke befolkningstallet med nesten fem prosent på kort tid er ikke bare-bare. Jeg tror ikke dette er godt nok tenkt igjennom, men tror dessverre at vi lokalt ikke får noe å si i denne sammenhengen.

– Vi klarer ikke å ta oss av egne innbyggere

Ordførerkandidat Nils-Christian Steinbakk fra Arbeiderpartiet er heller ikke trygg på at dette går bra:

– Vi klarer ikke å gi våre innbyggere lovpålagte tjenester. Hvordan vi skal løse dette vet jeg ikke, sier han til Avisa Nordland.

Kommunestyret sa ja til å bosette 40 flyktninger i 2023. Det mente kommunedirektør Ellen Beate Lundberg var for mange med tanke på kommunens økonomi. Hun mente ti fikk holde. Nu kommer 435.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.