Svenske Vattenfall har stilt et stort spørsmål ved levedyktigheten til britisk havvind ved å stoppe planene for et prosjekt som skulle inngå i en av verdens største utbygginger basert på lønnsomhet. Kostnadene har blitt for store.

Dette skriver Europower.

Prosjektet var regnet som avgjørende for Storbritannias planer om å nå 50 GW havvind innen 2030, opp fra omtrent 14 GW nå.

I en melding til aksjonærene skriver Vattenfall:

«Selv om etterspørselen etter fossilfri elektrisitet er større enn noen gang, er markedet for offshore vindkraft utfordrende. Høyere inflasjon og kapitalkostnader påvirker hele energisektoren, men den geopolitiske situasjonen har gjort havvind og dens forsyningskjede spesielt sårbar. Vi ser kostnadsøkninger på opptil 40 %.»

Kostnadene på havvind later til å bli enorme. Som Europower skrev i juni:

Regjeringen har lyst ut tre felt på Utsira Nord. Dersom alle tre feltene blir bygget ut, totalt 1500 MW, blir totalkostnaden på rundt 250 milliarder kroner.

Alle beregninger og all erfaring viser det samme, men for norske politikere er fortsatt havvind ansett som en god løsning. Nå sier den svenske giganten at dette ikke er lønnsomt. Massive subsidier er den eneste løsningen, hvis ikke strømprisene presses opp på et høyt nivå.

Om disse nyhetene vil få innvirkning på norsk energipolitikk, er vel ikke særlig sannsynlig.

Les også:

Regjeringen må revurdere havvind, mener Aftenbladet

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.