Gruppeleder for MDG i Oslo bystyre Eivind Trædal er opprørt over at folk trykker på latterfjes når hovedstrømsmediene kommer med dommedagsprofetier om global oppvarming og hetebølger.

«Det slår ikke feil. En skremmende nyhet om konsekvensene av global oppvarming dukker opp i Facebook-feeden, og flere hundre mennesker har allerede trykket på «haha»-knappen. Flom? Haha! Tørke? Haha! Ødelagte avlinger? Haha! Rekordtemperaturer? Haha! Det er ikke alltid lett å skjønne hva som er så morsomt. Kommentarfeltet fylles opp av avvisende kommentarer. «Det har vært varmt før også». «Det er deilig med 45 grader i skyggen». «Her jeg bor er det bare 14 grader», skriver Trædal i Dagbladet.

MDG-politikeren langer ut mot nordmenn som han mener er naive og ikke forstår alvoret i klimakrisen.

«Norge har en påfallende høy andel av befolkningen som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, sammenliknet med andre rike land. Over 20 % av oss aksepterer ikke klimavitenskapen, på tross av at den har blitt sikrere og sikrere. Nordmenn flest har også en grovt feilaktig oppfatning av forskningen rundt klimaendringer. I snitt tror nordmenn at 67 % av klimaforskere mener at klimaendringene er menneskeskapt. Fasit er godt over 99 %. Dette henger trolig sammen med at vi har en stor oljebransje. For å sitere Upton Sinclair: Det er vanskelig å få noen til å forstå noe, dersom deres inntekter avhenger av at de ikke forstår det», skriver artigkaren hos de grønne.

Trædal mener det ikke bare finnes klimafornektere, men også varmefornektere.

«I møte med stadig tydeligere klimaendringer rundt oss har vi ikke lenger bare klimafornektere, men også varmefornektere. De samme som sprer konspirasjonsteorier om at klimaforskerne lyver for oss, har nå rettet kritikken mot meteorologene. Ikke bare vitenskapen, men også gradestokken har blitt med på konspirasjonen for å nekte oss å fly, kjøre fossilbil og spise kjøtt!», skriver Trædal.

Jeg lever livet mitt helt uten å føle skam for noe som helst

Industri- og næringspartiet får også gjennomgå av den selverklærte klimaspesialisten.

«Det nye dette halvåret er at vi har fått et politisk parti som kan få et gjennombrudd i lokalvalget som bygger på mer eller mindre eksplisitt klimafornektelse. Industri- og næringspartiet har markert seg med å ville avlyse Parisavtalen og som et særinteresseparti for oljebransjen. Deres energipolitiske talsperson Kjell Erik Eilertsen er høyt og lavt på sosiale medier for å forklare at temperaturen langs Middelhavet slett ikke er så ille som media skal ha det til, som en slags «komiske Ali» i møte med stadig nye og livsfarlige hetebølger», skriver Trædal.

Han kommer også med en solid dose selvmedlidenhet over at han «orker å stå urokkelig fast i klimakampen».

«En av de vanligste tingene jeg får høre som MDG-politiker, er «takk for at du orker». Det er ikke bare hets og trusler som er en utfordring, selv om det naturligvis også er utfordrende. En annen stor utfordring er rett og slett at det krever enorme mengder tid, tålmodighet og krefter å diskutere klima, særlig på internett. Latter kan være en effektiv hersketeknikk, og den går gjerne hånd i hånd med aggresjon og sinne, som i sum gjør det ubehagelig å delta i klimadebatten.»

Trædal avslutter med å fortelle hvor dumme alle de er som ikke tror at jorden er en flammende ildkule.

«Bør man så bry seg så mye om hvordan en høylytt minoritet avviser klimaforskningen? Kan jeg ikke bare scrolle videre? Heldigvis er ikke flertallet av nordmenn klimafornektere. De fleste er faktisk ganske bekymret, og fornekterne ser stadig dummere ut. Jo mer åpenbare klimaendringene blir rundt oss, jo mer hul klinger latteren.»

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.