Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) etter møte med matkjedene Axfood, Ica og Coop om de store prisøkningene. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB

Prisene i Sverige har økt med markante 9,3 prosent det siste året. Mange hadde trodd utviklingen ville snu, men prisveksten avtar mindre enn ventet.

Svensk økonomi er inne i et nokså negativt spor. Høy inflasjon er et av de dominerende trekkene.

Forrige måned var tolvmånedersveksten på hele 9,7 prosent, ifølge Statistiska centralbyrån (SCB).

Uroen omkring dette har likevel vært moderat, man mente det var et nokså midlertidig fenomen. Analytikere hadde i gjennomsnitt regnet med at inflasjonen i juni skulle avta til 9 prosent i juni, ifølge Bloomberg.

Men slik har det ikke gått. Det negative bildet holder seg også inn i sommeren 2023.

– I juni økte prisene på sommerrelaterte tjenester som pakkereiser, utenriks flyreiser og bilutleie. Samtidig sank prisene på klær, sier Sofie Öhman i SCB.

NTB-TT melder om saken.

Kjerneinflasjonen, som er tallet sentralbanken er opptatt av når de skal sette renten, avtok fra 6,7 til 6,4 prosent fra mai til juni. Selv om dette er mindre enn Det er vesentlig mindre enn tolvmånedersveksten på 9,7  prosent, er det et høyt tall.

Den svenske krona har også hatt en svak utvikling mot euro og dollar, slik også den norske har hatt.

Svensk økonomi som helhet har noen grunnleggende problemer som trekker ned, som for eksempel massive problemer knyttet til innvandring, integrering og de enorme sosiale kostnader dette fører med seg.

I tillegg er også Sverige med på den uproduktive pengegaloppen kalt grønt skifte, noe som gjør at energiprisene tidvis er ute av kontroll. Sverige har lagt ned sine kjernekraftverk, og er nå prisgitt svingende priser på importenergi.

I motsetning til Norge har ikke Sverige en pengemaskin i form av oljevirksomhet som midlertidig kan dekke over de mange og formidable politiske feilbeslutninger som har ført landet ut i dette utføret.

Les også:    

Svensk rapport: Mer enn annenhver innvandrer­kvinne får sosialstønad

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.