Fra finansstrøket i Frankfurt, Tyskland. AP Photo/Michael Probst

Det positive anslagene for økonomisk vekst i EU er nedjustert fra i fjor høst, viser tall fra EU-kommisjonen. Men inflasjonen faller mer enn ventet.

Det er både negative og positive nyheter i økonomi-oppdateringen fra EU. Sverige er blant landene som kommer dårligst ut.

NTB melder om saken.

I sin ferske vinterprognose regner kommisjonen med at økonomien i EU vil vokse med 0,5 prosent i år. Det er ned 0,1 prosentpoeng fra anslaget i fjor høst.

I eurosonen forventes en vekst på 0,9 prosent, ned fra en tidligere forventning på 1,3 prosent.

Så på kort sikt er optimismen redusert et par små hakk.

Fremover ventes det imidlertid at veksten vil ta seg opp til 1,7 prosent i EU og 1,5 prosent i eurosonen i 2025. Men det er stor usikkerhet knyttet til denne typen mer langsiktige prognoser i dagens omskiftelige bilde.

– Opphentingen som var forventet i 2024, ser ut til å bli mer beskjeden enn det som var ventet for tre måneder siden. Men den kommer gradvis til å få fart takket være lavere prisøkninger, voksende reallønner og et bemerkelsesverdig sterkt arbeidsmarked, sier EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni i en pressemelding.

Grønne tapsprosjekter trekker ned

Geopolitiske spenninger, blant annet i Midtøsten og Rødehavet, oppgis som årsaker til de lavere vekstprognosene. Krigen i Ukraina bidrar heller ikke positivt.

Dessuten sliter man stadig med de skuffende økonomiske resultatene fra alle satsninger og prosjekter knyttet til såkalt grønn omstilling, selv om dette etter hvert begynner å bli erfaringsmessig innkalkulert i prognosene.

Man har lært at det meste med forstavelsen «grønt» innebærer økonomiske tap, og det tas høyde for dette når tallene settes opp.

Uten milliardbelastningene fra den såkalte grønne omstillingen ville Europa trolig hatt et helt annet og vesentlig mer økonomisk totalbilde. Såkalte grønne løft er gjennomgående en grønn byrde.

Blant landene som gjør det dårligst, er Sverige. Her ventes en vekst på 0,2 prosent i år og 1,6 prosent neste år, ifølge TT.

Gode inflasjonstall 

På den positive siden rapporteres det at prisveksten i EU avtar mer enn forventet.

Ifølge kommisjonens anslag vil EU-inflasjonen gå ned fra 6,3 prosent i 2023 til 3 prosent i 2024 og videre ned til 2,5 prosent i 2025. Skulle dette vise seg å stemme, representerer det et meget godt signal.

I eurosonen er inflasjonen forventet å falle til 2,7 prosent i 2024 og 2,2 prosent i 2025.

Ifølge en oppdatert IMF-oversikt over BNP-tall gjengitt på Wikipedia, er Tyskland Europas største økonomi, og tredje størst i verden. Mens Storbritannia, Frankrike og Italia er henholdsvis nest størst, tredje størst og fjerde størst i Europa, på respektive 6.-, 7.- og 8.-plass i verden.

Russland havner her på en 5.-plass i Europa og nede på en 11.-plass i verden, til tross for at president Putin i nylige intervjuer har hevdet at Russland er «Europas største økonomi».

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.