Foto: Annika Byrde / NTB

I «strømlandet» Norge må nå store industriprosjekter avlyses eller legges på is på grunn av kraftmangel. En investering på 10 milliarder i Nordland ble nylig stanset.

Sikker tilgang på rimelig strøm har tradisjonelt vært et konkurransefortrinn for norsk industri. Mye av norsk næringsliv og velstand i distriktene er bygget på det.

Men det var før norske politikere fant ut at de skulle dumpe norsk strøm i utlandet. Og før enorme strømmengder ble sløst bort på såkalt elektrifisering av virksomhet som tidligere har vært drevet utmerket med andre energikilder.

Det hele er en del av det nærmest myteomspunne og altomfattende fenomenet kalt «grønt skifte», som få forstår hensikten med og enda færre vet hva innebærer. Og enda færre igjen har en anelse om hvor mye vil komme til å koste.

Nå meldes det om nokså akutt strømmangel for industriprosjekter i Nord-Norge. NTB skriver om saken.

Fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide i Nordland sier til Nationen at hun er urolig for utviklingen og hun kaller situasjonen alvorlig.

– Tiden er overmoden for at Statnett utarbeider en egen nordområdestrategi, sier hun.

Det siste eksempelet på at en bedrift trekker seg fra planlagte investeringer i regionen er Blastr Green Steel.

Tidligere i år planla selskapet å etablere en jernpelletsfabrikk i Gildeskål, et sted der arbeidsplassene ville være kjærkomne.

Investeringen på rundt 10 milliarder kroner ville ha faktisk gitt inntil 150 nye arbeidsplasser, men ble stanset av for dårlig strømtilgang i regionen.

– Prosessen er satt på vent etter at norske nettmyndigheter bekreftet at Blastr ikke vil få tildelt nettkapasitet innen den nødvendige tidsrammen for prosjektet, skriver administrerende direktør Fredrik Wittusen i selskapet i en pressemelding.

Fylkesrådsleder Dahlseng Eide sier at hun har bedt om et møte med regjeringen for å løfte problemstillingen.

De aller mest optimistiske tror muligens at det vil innebære en løsning.

Les også: 

En selvpåført kraftkrise mot all fornuft

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.