Sør-svenske Malmö forbindes ofte med mye kriminalitet. Nå skulle de arrangeres fest i byen. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

De kommunale myndighetene i Malmö måte avlyse midtsommerfesten, den ble for dyr. Men en omstridt muslimsk fest skal gå som planlagt.

Det ble ingen midtsommerfeiring i år i Folkets Park i Malmö i år.

Nettopp midtsommerfeiringen er en kjent og kjær tradisjon i Sverige, og det er et temmelig drastisk grep å kutte den ut i Sveriges tredje største by.

Årsaken til at festen må droppes, oppgis å være økonomiske prioriteringer.

For i en av Sveriges mest innvandrertette kommuner er økonomien på bristepunktet. Pengene fosser ut til blant annet bunnløse sluk som integrering og sosiale stønader til det som kalles en «flerkulturell befolkning».

Byen har et svært høyt antallet innbyggere med bakgrunn fra land i den tredje verden. Av disse er det mange som ikke har jobb, knapt kan svensk og som i stor grad livnærer seg på det kan kan få av stønader fra myndighetene.

Massiv kriminalitet, omfattende hærverk på skoler og offentlige bygninger og generelt forfall bidrar også til å skvise byens budsjetter til det ytterste. Isolert sett er Malmö et konkursbo som bare overlever ved hjelp av det øvrige Sverige.

Det kan hevdes at dersom Malmø hadde vært en egen stat, ville den sosialt og økonomisk vært som en mellomting mellom Venezuela og Afghanistan.

Men visse offentlige festligheter tar denne sterkt pressede kommunen seg likevel råd til, som en muslimsk festival!

Samnytt skriver:

Dålig ekonomi stoppade midsommarfirande – satsar samtidigt på muslimsk fest

Något midsommarfirande blev det inte i år i Folkets park i Malmö. Anledningen är ekonomiska prioriteringar. Däremot satsas det för fullt på en muslimsk festival.

Midstsommerfesten hadde vært planlagt lenge, i tråd med svenske tradisjoner:

Midsommarfirandet i parken var planerat till midsommarafton den 26 juni. Detta ställdes dock in ”på grund av de prioriteringar som gjordes i början av året som en följd av det ekonomiska läget och en förändrad budget”. Man påstod då även att midsommarfirandet av ett av de arrangemang som fick strykas, ”liksom andra högtidsfiranden i parken”.

En annen fest ble uansett prioritert, til tross for tidligere misligheter i det aktuelle miljøet:

Sedan 2013 har studieförbundet Ibn Rushd arrangerat firandet av den muslimska högtiden id i Folkets park där Malmö stad har stått för en stor del av finansieringen.

Efter flera turer, som bland annat slutade med att en av studieförbundets medarbetare anmäldes för olaga hot, blev det dock inget firande i slutet av april i år efter den muslimska fastemånaden ramadan.

I en mejlväxling hävdade personen att en inställd festival skulle kunna leda till kravaller.

Kommunen tar hånd om den muslimske festivalen

Nå vil Malmö by sørge for at den muslimske festen blir avholdt, til tross for kontroverser rundt de involverte:

– Bara för att en enskild medarbetare gör någonting så kan vi ju inte kollektivt ställa in en högtid som betyder så mycket för så många Malmöbor, sa Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i en intervju med Sydsvenskan.

Kommunen har samarbeidet med blant annet Islamiska förbundet, Somaliska kvinnoföreningen og Islamic Relief for å planlegge den muslimske festen på Mölleplatsen søndag den 2 juli.

Det er i stor grad andre ting enn festivaler mange forbinder med nettopp Malmö, se sak under.

Les også: 

Knivmord og voldtekt i Malmö, beboere vurderer å flytte

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.