Penger funnet av detektiver fra Ukrainas anti-korrupsjonsbyrå i en korrupsjonssak mot blant annet landets høyesterettsjustitiarius. Foto: Pressetjenesten ved Ukrainas anti-korrupsjonsbyrå

Ukrainas høyesterettsjustitiarius Vsevolod Kniaziev ble søndag arrestert for å ha tatt imot 2.7 millioner amerikanske dollar i bestikkelser. Det er ventet flere arrestasjoner, etter at avsløringer om at flere dommere har latt seg bestikke.

En advokat som skal ha fungert som mellommann mellom sin klient, eieren av «Finance and Credit group», og høyesterettsjustitiarius Kniaziev ble også arrestert søndag.

Nyheten om arrestasjonene ble først kjent mandag, da pressetjenesten ved Ukrainas anti-korrupsjonsbyrå publiserte den på sin Telegram-konto.

Senere på mandag ble det avholdt en pressekonferanse, og en lengre redegjørelse fra denne er å finne på engelsk på byråets hjemmeside. Av denne fremgår det at byrået, forkortet NABU, lyktes med å infiltrere en gruppe advokater som formidlet bestikkelser mellom sine klienter og korrupte dommere. Den første de fikk i garnet var ingen ringere enn selveste høyesterettsjustitiarius.

Advokaten fungerte som en formidler i overføringen av fordeler (les: bestikkelser, journ.anm.) til ledelsen for Høyesterett, som skulle sikre kjennelser til fordel for forretningsmannen. Flere dager etter å ha kommet i kontakt, 15. mars, skulle en høring i saken finne sted, men den ble utsatt, som tidligere avtalt. Registreringene bekrefter avtalen om å utsette høringen i to uker til en måned, samt en forespørsel om å bekrefte beredskapen for slik utsettelse før den unødvendige fordelen ble gitt i sin helhet.

Deretter mottok advokaten flere trancher fra forretningsmannen, og til slutt, i begynnelsen av april, ble hele summen samlet og deponert i et bankhvelv for oppbevaring.

19. april avgjorde Høyesterett til fordel for forretningsmannen, og 1. mai ga høyesterettsjustitiarius instruksjoner til andre medlemmer av gruppen om pengene og beordret at disse skulle distribueres blant visse medlemmer av Grand Chamber som var involvert i å fatte den frifinnende dommen. (NABU)

Vsevolod Kniaziev ble formelt avsatt som Ukrainas høyesterettsjustitiarius mandag 16.05.23, etter å ha tatt imot 2,7 mill USD i bestikkelser. Foto: Ukrainas høyesterett

Etterforskningen pågår nå for fullt for å avsløre hvilke andre advokater, dommere og domstoler som kan være involvert i lignende opplegg.

Currently, investigative actions are underway to identify all individuals involved in this specific episode and the activities of the criminal group as a whole. According to Oleksandr Klymenko, this criminal scheme could also influence other courts in Ukraine. (NABU)

NABU, SAPO expose scheme of corrupt pressure on courts (NABU)

Ukraine Supreme Court head held in corruption probe (BBC)

Document ble tipset av en leser om denne arrestasjonen før noen andre vestlige nyhetsmedier hadde publisert noe om arrestasjonen. Tips Document!

Les også: 

Bidens korrupsjon i Ukraina, det de selv gjorde beskyldte de Trump for

Utrenskninger i Kyiv, korrupsjon eller politisk uenighet?

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.