Flere og flere EU-politikere blir dratt inn i korrupsjonsskandalen som omtales som Qatargate, sier det polske medlem av Europaparlamentet Dominik Tarczyński til polske Radio Szczecin:

– Så mange som hundre medlemmer av Europaparlamentet (MEP) kan være involvert.

Penger i poser

Korrupsjonsskandalen som har sjokkert Europa og skapt overskrifter over hele verden, har resultert i at en rekke MEP og tidligere EU-tjenestemenn er blitt lagt i jern etter at belgisk politi har raidet kontorer og boliger hvor de angivelig skal ha funnet halvannen million euro i papirposer og kofferter.

Ifølge Tarczyński spilte Polens byrå for indre sikkerhet Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, en nøkkelrolle i begynnelsen av etterforskningen og de skal ha overlevert etterforskningsmateriale til belgisk politi. 

Eva Kaili

Tarczyński sa også at avsløringer vedrørende arresten av den tidligere visepresidenten i Europaparlamentet Eva Kaili, har bidratt til å fremskaffe ny informasjon om skandalen.

Europaparlamentets vise­president Eva Kaili arrestert for korrupsjon

Tarczyński sa at det hele tiden dukker opp nye navn og at ytterligere to MEP er arrestert, ifølge Radio Szczecin: 

– Dessuten foreligger det nu informasjon om at Kaili mottok totalt mer enn ti millioner euro, mens det i desember ble rapportert mellom en halv million og halvannen million euro. Og dette gjelder bare Kaili.

Omstøte beslutninger påvirket av penger

I betraktning av at de personene som skal ha mottatt bestikkelser var med på å påvirke en rekke avstemninger som angikk Qatar, for eksempel spørsmålet om å tillate borgere fra Qatar visumfri reise til Europa, sa den polske MEP at han tror det nu vil bli tatt grep for å revidere og omstøte noen tidligere beslutninger fattet i Europaparlamentet. 

– Skandalen er fremdeles i en tidlig fase, flere navn vil dukke opp og det vil komme nye spor.

Qatargate fryktes bare å være toppen av isfjellet og en rekke europeiske avstemninger og beslutninger kan være påvirket av utenlandske penger og direkte bestikkelser.

Samarbeider med etterforskerne

Den pågående korrupsjonsskandalen oppsto i desember 2022 og omfattet anklager om at land som Qatar og Marokko hadde bestukket medlemmer av Europaparlamentet for å sikre at politiske og økonomiske beslutninger gikk i favør av Qatar. 

Pier Antonio Panzeri, tidligere MEP, er en av nøkkelfigurene i skandalen. Han har innrømmet å ha overrakt 120.000 euro til den belgiske MEP Marco Tarabelli. Panzeri samarbeider nu med etterforskerne mot løfte om redusert straff for sine forbrytelser.

Skandalen har hardest rammet den sosialistiske grupperingen i Europaparlamentet. 

Viktor Orbán: Snart kan Europa­parlamentet danne eget fotbal­lag i fengselet

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.