Det handler om bestikkelser for å påvirke avgjørelser om og å skjønnmale Qatar: Anklagemyndigheten i Brussel åpner etterforskning som har potensiale til å bli blodig for Europaparlamentets omdømme. Anklagene involverer fremfor alt sosialister. 

Kaili anholdt, avhørt og hjemmet ransaket

Etterforskningen som startet i sommer, førte idag til arrestasjon av den greske sosialisten Eva Kaili, visepresident i Europaparlamentet. Hun ble anholdt, avhørt og fikk hjemmet sitt ransaket.

Også fire italienere er anholdt, blant dem det tidligere medlem av Europaparlamentet for venstrepartiet Partito Democratico, Antonio Panzeri – samt Luca Visentini som i flere år har vært leder av europeiske fagforeninger. 

«Et land i Gulfen»

Ifølge påtalemyndigheten i Brussel forsøkte «et land i Gulfen» å påvirke økonomiske og politiske beslutninger i Europaparlamentet ved å betale ut store summer eller tilby store gaver til tredjeparter som «innehar viktige politiske eller strategiske posisjoner i Europaparlamentet». Aktor oppga hverken navn på land eller på de anholdte. 

Ifølge den belgiske avisen Le Soir er det involverte landet Qatar – for tiden vertskap for verdensmesterskapet i fotball. 

Kone og datter med i dragsuget

Etterforskningen førte til seksten ransakninger på fjorten ulike adresser i Brussel. Seks hundre tusen euro i kontanter skal være funnet i Panzeris hus. 

En europeisk arrestordre ble idag også utstedt mot Pier Antonio Panzeris kone og datter som en del av  etterforskningen. Maria Colleoni, 67, og datteren Silvia, 38, ble arrestert i Calusco d’Adda i Bergamo-området.

Velkjente fjes 

De to andre italienerne som er arrestert i Brussel er Francesco Giorgi, parlamentarisk assistent for sosialistene og Kailis partner, samt Niccolò Figà-Talamanca fra NGOen No Peace Without Justice.

Panzeri og Visentini er kjente fjes i Brussel-diplomatiet. Panzeri var MEP fra 2004 til 2019 etter en fortid i fagforeningen CGIL. Visentini var i elleve år sjef for Confederation of European Trade Unions

Engasjert i arbeid for menneskerettighetene

Nylig ble Panzeri valgt til generalsekretær for International Trade Union Confederation. Panzeri og Visentini har i tillegg til Europaparlamentet en annen ting til felles: Menneskerettigheter. Begge er knyttet til NGOen Fight Impunity

Det er nettopp deres arbeid for menneskerettighetene, spesielt foran VM i fotball, at forholdet til Qatar kan ha utviklet seg. Det ble ifjor arrangert en debatt i Strasbourg om menneskerettigheter og behandlingen av utenlandske arbeidere under byggingen av VM-stadionene. Den 1. november møtte Kaili Qatars arbeidsminister Ali bin Samikh Al Marri, og «hilste Dohas engasjementetfor arbeidernes rettigheter» velkommen.

– Alvorlig og urovekkende

– Nyheten om bestikkelser og gaver fra Qatar for å påvirke Europaparlamentets beslutninger er urovekkende, sier Movimento 5 Stelles delegasjon i Europaparlamentet. – Europaparlamentet skal ivareta innbyggernes interesser. Vi håper det vil bli kastet lys over de italienske politikeres og fagforeningsfolks engasjement. Vi har bruk for en sterk og umiddelbar reaksjon.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.