Møtesalen i EU-parlamentet i Brussel. Foto: Ash Crow / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

I korrupsjonssaken der blant andre EU-parlamentets nå avsatte vise­president Eva Kaili er arrestert, som europeiske medier nå kaller Qatar­gate, er mer enn 60 EU-parlamentarikere i påtale­myndig­hetenes søkelys, har retts­kilder avslørt.

De fleste av de mistenkte EU-parlamentarikerne skal være sosialdemokrater eller tilhøre den nominelt konservative EPP-gruppen i EU-parlamentet, men noen er også med i de «nye høyrepartiene», opplyser Corriere della Sera.

Saken kan altså få et langt større omfang enn de fem personene – greske Kaili og fire italienere – som er blitt pågrepet til nå, og risikerer dermed å påføre EU-parlamentet et alvorlig omdømmeproblem.

Sentralt i etterforskningen står belgiske sikkerhetsmyndigheters avlytting av leiligheten den italienske EU-parlamentarikeren Antonio Panzeri – også leder for NGO-en Fight Impunity, som er innblandet i saken – disponerte i Brussel.

Etterforskningen kalt «Operasjon Qatar» skal ha startet i 2021 og involvert hemmelige tjenester i seks land.

Siden er bevismaterialet blitt overlatt til påtalemyndighetene, da det ble klart for de hemmelige tjenestene at saken handlet om korrupsjon og politisk påvirkningsarbeid snarere enn om direkte sikkerhetstrusler – slik man ofte mistenker ved store internasjonale pengebevegelser.

 

Visepresident i EU-parlamentet pågrepet

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.