Ungarns statsminister Viktor Orbán oppfordrer i kjølvannet av den pågående korrupsjonsskandalen, til å avskaffe Europaparlamentet og erstatte det med en ny lovgivende forsamling bestående av nasjonale delegater.

– Drenér sumpen

På en pressekonferanse hevdet Orbán onsdag at Brussel må «drenere sumpen» etter korrupsjonsskandalen som har avdekket at Qatar har kjøpt seg goodwill på høyt nivå i EU. Politiet har funnet mer enn halvannen million euro hjemme hos venstreorienterte EU-parlamentarikere, blant andre hos Eva Kaili, Europaparlamentets visepresident. 

Han foreslo at parlamentet i sin nuværende form blir avskaffet og erstattet av et nytt system der nasjonale regjeringer utpeker delegater til Brussel og Strasbourg.

– Ungarerne ønsker at Europaparlamentet skal oppløses i sin nuværende form. Ikke fordi Europaparlamentets omdømme er blitt skadet av korrupsjonsskandalen – for det er det ikke. Det kan nemlig ikke synke lavere, spøkte Orbán.

EU-politikk til salgs

Orbans kommentarer kommer etter ferske avsløringer av korrupsjon på høyt nivå i parlamentet. Det hevdes at EU-parlamentarikere ble bestukket av embedsmenn fra Qatar med hensikt å påvirke EUs politikk.

Fire personer er siktet for korrupsjon og hvitvasking av penger etter arrestasjoner i Belgia og Italia. Halvannen million euro i kontanter er funnet i kofferter hjemme hos sittende og tidligere MEP i Brussel. 

Eva Kaili er som følge av korrupsjonsskandalen fjernet som visepresident i EU-parlamentet.

– Gi kontrollen tilbake til medlemslandene!

Den ungarske statsministeren hevdet torsdag at radikale reformer av den europeiske lovgivende forsamlingen er eneste måte å gjenopprette offentlighetens tillit. Han føyde til at parlamentets antikorrupsjons-foranstaltninger har feilet totalt.

Hans plan om å utnevne nasjonale delegater til Brussel «garanterer større tilsyn, ansvarlighet og troverdighet, og vil gi kontrollen tilbake til medlemslandene».

Les også: Den omfattende korrupsjonsskandalen som har rammet EU, viser at institusjonen er et «moralsk lik og tett på politisk død»:

Korrupsjonsskandalen: Ungarn «peker nese» til et moralsk og politisk bankerott EU

 

 Du kan støtte Document ved å kjøpe en av våre bøker.


Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.