To medlemmer av EU-parlamentet rammes av Qatar-skandalen og vil miste sin immunitet. Det dreier seg om italienske Andrea Cozzolino og belgiske Marc Tarabella. Begge er knyttet til EU-parlamentets sosialdemokratiske gruppe.

Det er parlamentets president Roberta Metsola som har tatt initiativ til å frata de to immuniteten.

Tarabella ble suspendert fra det belgiske Sosialistpartiet 13. desember etter at hjemmet hans ble ransaket tre dager før, mens Cozzolino ble suspendert fra Det demokratiske partiet i Italia tre dager senere.

Før de to eventuelt mister immuniteten, skal saken gjennom en lengre prosedyre med avstemninger både i en lukket komité og i plenum. Metsola regner med at den vil være avsluttet innen 13. februar.

Saken har politiske overtoner.

Metsola kaller den et angrep på demokratiet, uten å grunngi hvorfor. Det er ikke første gang det avdekkes korrupsjon i EU-systemet. Det kryr av lobbyister i Brussel. Var det noen spesiell grunn til at man hengte ut Qatar?

Det ble funnet 150.000 euro i cash hjemme hos den ene av fire visepresidenter, Eva Kailil. Gjennom sin advokat sier Kailil at hun er ukjent med pengene.

I alt ble det funnet 1,5 mill. euro i kontanter.

De tre andre som sitter fengslet, er Kailis kjæreste Francesco Giorgi, som har jobbet som rådgiver i parlamentet, den tidligere italienske EU-parlamentarikeren Pier Antonio Panzeri, samt italienske Niccolo Figa-Talamanca, som leder organisasjonen som er mistenkt for å ha betalt ut pengene til parlamentarikerne. Alle er siktet for medlemskap i en kriminell organisasjon, samt for korrupsjon og hvitvasking av penger. (NTB)

Kailis kjæreste Giorgi skal ifølge belgiske medier ha tilstått og gitt detaljer. Offentligheten venter på detaljer.

EU er ikke kjent for transparens og accountability. Hele systemet er tåkelagt.

Offentligheten bør ikke hoppe på alt som kommer fra Brussel i det som trolig er styrte lekkasjer.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.