EU har startet den formelle prosedyren for å oppheve immuniteten til ytterligere to korrupsjonsmistenkte medlemmer av Europaparlamentet.

Det er sosialistene Marc Tarabella fra Belgia og Andrea Cozzolino fra Italia som er under mistanke for delaktighet i korrupsjonsskandalen som blant andre har sendt Europapa­rlamentets tidligere vise­president Eva Kaili bak lås og slå.

Sitter i glasshus

Europaparlamentets venstredominerte flertall har i årevis anklaget Ungarn for korrupsjon og brukt anklagene som påskudd for å holde tilbake milliarder i EU-finansiering. Nu viser det seg at de som kaster sten selv sitter i glasshus. 

– Med denne hastigheten vil det snart være nok korrupte MEP’er bak murene til at de kan danne eget fotballag i fengselet. De kan til og med kvalifisere seg til europamesterskapet i 2024. Drener sumpen! skrev Ungarns statsminister Viktor Orbán på sin Twitter-konto.

Det er ikke første gang Orbán peker nese til et moralsk og politisk bankerott Europaparlament:

Korrupsjonsskandalen: Ungarn «peker nese» til et moralsk og politisk bankerott EU

Europaparlamentets president Roberta Metsola bekrefter at prosessen med å oppheve Tarabellas og Cozzolinos immunitet er startet:

– Jeg har mottatt forespørsler fra de kompetente myndigheter i Belgia om at den parlamentariske immuniteten til Andrea Cozzolino og Marc Tarabella skal oppheves. Anmodningene er blitt henvist til komiteen for juridiske anliggender.

Sentrale posisjoner

Cozzolino satt som ​​leder av parlamentets delegasjon som omfatter Maghreb-regionen hvor Marokko er inkludert – et av de land som skal ha betalt politikere for å påvirke beslutningstagningen i EU.

Han satt også i utvalget som undersøkte tredjelands bruk av spionprogrammet Pegasus:

– Marokko mistenkes for å ha brukt programvaren Pegasus mot presidenten i Frankrike og statsministeren i Spania. Og vi vet at noen medlemmer kan mistenkes for å ha forsvart Marokkos interesser, sa den belgiske MEP Saskia Bricmont ifølge Euronews.

Bedyrer sin uskyld

Tarabella satt som nestformann i delegasjonen med ansvar for forbindelsene med den arabiske halvøy, inkludert Qatar. 

Det er nylig avslørt at Tarabella unnlot å anmelde en reise til Qatar i 2020 som landet betalte for – hvilket er et brudd på Europaparlamentets regler.

De to benekter enhver involvering i skandalen som har fått døpenavnet Qatargate.

– Drenér sumpen! Stats­minister Orbán ber EU av­skaffe Europa­parlamentet

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.