Etter en dårlig start kom det norske landslaget etter hvert godt i gang i EM-kvaliken mot Georgia. Men nok en gang manglet den siste finishen. Dermed ble det 1-1, og Norge står da med ett eneste poeng etter to kamper.

Faktisk kunne det gått verre, for Georgia var ikke ufarlige og hadde flere muligheter.

Men Norge hadde flere sjanser totalt, og noen av dem var så store at det nesten er ufattelig at de ikke klarte å score mer enn det ene målet. Både Ødegaard og Aursnes bommet for åpent mål fra få meters hold.

– Dette er en kamp vi skal vinne. Førsteomgangen var veldig bra. Vi skapte tre store sjanser i tillegg til målet. Det ble uroligere noen ganger etter pause. Georgia er et veldig godt kontringslag, sa landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2.

– Så burde vi ha scoret mot slutten. Vi burde scoret både to og tre, la han til.

Ødegaard var for øvrig uvanlig svak, med flere feilpasninger. Ola Solbakken gjorde en meget god figur på høyrekanten, mens Elyounoussi var dårlig, rotet bort ballen, misset på en kjempesjanse og fikk generelt ikke til så mye.

Etter 17 minutter scorer Alexander Sørloth, en meget bra prestasjon av spissen. Han dro seg sidelengs foran 16-meteren, og plasserte ballen hardt og presist i hjørnet.

Men også Sørloth rotet bort flere åpenbare sjanser. Hvilken såkalt god hodespiller er det som demper et perfekt innlegg innenfor 5-meteren? Åpenbart hodemål for en som behersker hodespill.

I tillegg slet også Sørloth med ballkontroll. Men han scorer og gjør noen andre gode prestasjoner, så alt i alt får han godkjent.

De beste spillerne for Norge var Ola Solbakken og Patrick Berg, mente kommentator. Jeg er enig i at Solbakken var god, men krever mer av Patrick Berg.

Feilpasninger, elendige avslutninger, sløsing med åpenbare målsjanser – nok en gang virker det som det norske landslaget kun holder en del av kampen. Da hjelper det ikke med gode perioder, som laget også presterte mot Spania.

Norge mangler presisjon og kontinuitet, og gjør store og helt unødvendige feil, selv i kamper de dominerer.

Tilfeldigvis har jeg et veddemål med en Facebook-venn. Han er overbevist om at Norge kvalifiserer seg til EM, selv etter tapet mot Spania. Jeg er mer skeptisk, og vi inngikk et lite veddemål.

Dette er selvsagt et veddemål jeg håper å tape. Men tross alt: Hvis Norge skulle klare å kvalifisere seg, så blir det første EM-sluttspill på 24 år, og det andre i historien. EM har vært arrangert siden 1960.

Ståle Solbakken sa før EM-kvaliken startet at det var 99 prosents sjanse for at Norge kvalifiserte seg. Jeg har kun lest dette, men hvis han virkelig sa noe slikt, så er det noe av det dummeste jeg har hørt fra en fotballtrener.

Nå er det øyeblikkelig Skottland mot Spania. Resultatet der vil ha stor betydning for Norges sjanser. Men uansett, jeg heier selvsagt på skottene, siden de er underdogs.

Oppdatering 23.05:

Et sterkt skotsk lag slo et av de dårligste spanske lagene jeg har sett på mange år. Dette er krise for Norges muligheter. Det er bare å ta en kikk på tabellen og antall spilte kamper.

Skjermdump VGlive

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.