Erling Braut Haaland stormer videre mot scoringsrekorden i norsk landslagsfotball etter nytt mål mot Georgia. Nusa (18) er en ny stjerne. Men forfallet er synlig.

Haaland headet inn sin 25. scoring i sin landskamp nr. 26, «på vei mot en kontrollert norsk seier i EM-kvalifiseringen», skriver NTB.

Vel, kontrollert? Kun en god redning av Nyland helt på slutten forhindret en ny katastrofe. Men det var også noe å glede seg over.

Antonio Nusa var meget god, og ikke minst hadde han mot og selvtillit. Han lot seg ikke skremme av et par feilpasninger, siden det var lovlige feilpasninger, under forsøk på gjennombrudd og målsjanser, ikke i bakerste ledd som gir motparten målsjanser.

Det er 18-åringen som gir en ørliten smule av EM-håp da han får til et perfekt innlegg etter 25 minutter. Da våkner en hittil usynlig Haaland, og han ser nesten ut til å ha lest Document for å lære hvordan han scorer korrekt med hodet! En stor glede for en nerd som meg selv.

Ajer så ut som han skulle vært et helt annet sted, og virket like usikker som en seksuell debutant. Elendige touch, mye rot, problemer med å forstå hva som var riktige bevegelser. Merkelig av en spiller med Ajers erfaring. Det kan kanskje skyldes at det så ut til at han spilte høyreback, jeg trodde han var midtstopper?

Trøsten må være at Ajer ligner litt på Lars Vaular, som man kan mene hva man vil om, men som har laget en av tidenes beste fotballåter etter at tidligere Leeds-spiller Gary Speed tok selvmord. For spesielt interesserte så er videoen verdt en titt, låte ble faktisk en nokså stor hit på Elland Road.

Patrick Berg startet også dårlig, og fikk det ikke til i denne kampen, dessverre. Jeg er jo født i Bodø, og hadde hans bestefar Harald Berg som et idol i barndommen. Senere slåss jeg mot hans far Ørjan på fotballbanen, blant annet i en slags  NM-finale for gutter 16. Dette var før Ørjan Berg blomstret ut som en virkelig god og intens midtbanespiller, men han var tross alt god nok for guttelandslaget allerede den gangen, ifølge idioten Andreas Morisbak, som tok ut guttelandslaget til EM nesten uten å se en eneste kamp.

Nusa imponerer nok en gang etter 33 minutter, og han briljerer virkelig. En fantastisk halvtime av unggutten. Han leker og danser innenfor 16-meteren, forsvaret henger ikke med, og så legger Nusa ballen klar for Ødegaard, som øker ledelsen til 2-0.

– Det er noe av det råeste vi har sett på Ullevaal! sier kommentator Jesper Mathisen.

Etter to landskamper hvor en hel omgang gjenstår har Nusa levert én scoring og to målgivende. Dette lover godt for landslaget fremover, hvis man bare kan kvitte seg med den ubrukelige landslagssjefen Solbakken og skaffe noen forsvarsspillere av en viss kvalitet.

Nusa er virkelig et supertalent, som nylig takket nei til et kjøpsforslag fra Chelsea på 400 millioner kroner, ifølge kommentatorene til TV 2 (har ikke faktasjekket dette). Det er for øvrig ufattelig at Solbakken ikke tok ut 20 år gamle Oscar Bobb, som debuterte for selveste Manchester City nylig, uten at det virket å skremme unge Bobb noe særlig.

Etter litt over 40 minutter klarer Nusa å spille veggspill med en motstander (!), og det hele ender med et Ødegaard-skudd ti-tyve centimeter utenfor krysset. Nusa nyter fotball som en unge på løkka! Flott å se på, og Ødegaard ser tydelig inspirert ut og leverte en god kamp. Dessverre er dette trolig for sent for en EM-plass for Norge, noe som vel på dette tidspunktet må regnes som en våt drøm.

Andre omgang ble nokså kjedelig. Nusa gikk ut med en liten smell på kneet, som ikke virket særlig alvorlig. Kommentatorene later som det fortsatt er en mulighet for at Norge skal kvalifisere seg til EM, selv om de høre hvor dumt det er når de forteller alle ting som må skje for at miraklet skal bli en realitet. Men de vil vel ha mange seere til neste kamp.

20 sekunder på overtid slipper Norge nok en gang inn et unødvendig mål. Heldigvis er det bare tre minutters tillegstid, men å havne i en slik situasjon etter en kamp Norge har dominert totalt er et tydelig tegn på landslagets ekstreme svakhet. Kun en flott redning av Nyland på overtiden av overtiden redder tre poeng.

Vi ser både det beste og det verste av det norske landslaget i denne kampen. EM er bare å glemme, men spillere som Nusa, Haaland, Ødegaard og Oscar Bobb gir selvsagt fotballidiotene blant oss et lite håp. Men personlig er håpet ikke-eksisterende så lenge Ståle Solbakken sitter som landslagssjef.

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.